PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 427 | 19--28
Tytuł artykułu

Badanie jakości wyrobów emaliowanych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality Assessment of Enanelnare
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono badania opinii konsumentów na temat aktualnego stanu jakości wyrobów emaliowanych, a następnie podjęto próby określenia postępu korozji wybranych powłok emalierskich w warunkach laboratoryjnych.
EN
In part one of the paper the results of questionnaire surveys are presented. The inquiry concerned the quality assessment of enamelware. The respondents expressed their opinions about selected parameters of enamel. Next, the mechanism of enamel corroding and the possibility of measuring that parameter are analysed. The results of studies on corrosion advancement with regard to selected enamel coatings in various time intervals are presented. The paper ends with the conclusions drawn from questionnaire surveys and laboratory studies. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
19--28
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ankerst H., Ein Beitrag zum Problematik der Begutachtung Chemischer Resistenzen des Emails, GEK Technik, 1967, t. 18, nr 4.
  • Buciewicz J., Korozja chemiczna powłok emalii, referat wygłoszona na III Sympozjum Emalierskim, Wrocław-Rydzyna 1983.
  • Grafen H., Einsatz von Email in der Chemischen Industrie, Mitt. VDEfa., 1967, t. 15, nr 1.
  • Hornik S., Znormalizowane metody badania emaliowanych wyrobów gospodarstwa domowego a jakość tych wyrobów, "Zeszyty Naukowe" AE, Kraków 1990, nr 328.
  • Majda I., Profilogramometryczna ocena chemoodporności emalii, praca doktorska, Kraków 1977.
  • ISO 2742, Vitreous and porcelain enamels. Determination of resistance, to boiling citric acid.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000000167

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.