PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule zaprezentowano proces starzenia się ludności Polski oraz Związku Radzieckiego w latach 1960-1989. Analizie została poddana struktura ludności według wieku. Minione trzydzieści lat, zarówno w Polsce, jak i w Związku Radzieckim, charakteryzowały się dwukrotnym wzrostem populacji ludzi starszych. Pokazano również wskaźniki obciążenia demograficznego jako charakterystyki procesu starzenia się. W Polsce współczynnik obciążenia ludnością, w wieku poprodukcyjnym wzrósł z 15 do 22 na 100 osób w wieku produkcyjnym, zaś w Związku Radzieckim z 17 do 24. (abstrakt oryginalny)
EN
In the article the ageing process of Poland's and USSR's population in years 1960-1989 was introduced. The population structure according to age was analyzed. Also, indicators of the demographic burden as the characteristic features of the ageing process were shown. (AT)
Twórcy
Bibliografia
  • Rocznik Statystyczny 1961. Warszawa: GUS 1961.
  • Rocznik Statystyczny 1971. Warszawa: GUS 1971.
  • Rocznik Statystyczny 1990. Warszawa: GUS 1990.
  • Rocznik Statystyczny 1991. Warszawa: GUS 1991.
  • Rocznik Statystyki Międzynarodowej 1991. Warszawa: GUS 1991.
  • "Time International" 1992 No 22.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000000367

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.