PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | nr 625 Organizacja i zarządzanie | 83--90
Tytuł artykułu

Gospodarowanie siłą roboczą w warunkach sezonowości produkcji

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Management of Manpower in Conditions of the Seasonal Character of Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorka przedstawia problemy gospodarowania siłą roboczą w przedsiębiorstwach o nasilonej produkcji sezonowej. W celu złagodzenia ostrości występujących problemów proponuje wiele działań, w tym łączenie w jednym organizmie gospodarczym produkcji o charakterze sezonowym i niesezonowym i traktowanie tej drugiej jako swoistej rezerwy siły roboczej w okresach spiętrzeń prac.
EN
Seasonal character of production is a phenomenon which disturbs an equal course of production process in an enterprise, in which it occurs. The management of manpower in such conditions i a very important and at the same time very difficult element of the management process. Various enterprises apply here different solutions both improvised and strategic. Such solutions allow to moderate and sometimes even to eliminate the negative consequences of seasonal fluctuations. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Ansoff H.I.: Corporate Strategy. Middlesex: Penguin Books Ltd. Harmendswarth 1971.
  • Ansoff H.I.: The Firm of the Future. "Harvard Business Review" 1965 nr 4.
  • Kamiński W.: Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego. Warszawa: WNT 1984.
  • Kamiński W.: Wahania sezonowe w gospodarce żywnościowej. Warszawa: PWRiL 1965.
  • Lange O.: Wstęp do ekonometrii. Warszawa: PWN 1968.
  • Skalik J.: Efektywność przechowalnictwa w gospodarce żywnościowej. Wrocław: AE 1980. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000000406

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.