Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Przyroda i rolnictwo Etiopii
Języki publikacji
Abstrakty
Ethiopia is the country of big natural, agricultural and climatic contrasts, which have a great influence on the farming of this country. The author is dealing mainly with natural properties of the peasant farming, but especially with the low productivity of land and the need to apply modern technologies in farming and food processing. (AT)
Etiopia jest krajem dużych kontrastów przyrodniczych, rolniczych i klimatycznych. Okresowo pojawiająca się susza nie w każdym rejonie kraju bywa równie groźna. Zależy to bowiem między innymi od: wysokości danego obszaru nad poziomem morza, odległości od cieków czy zbiorników wodnych i ich zasobności, występowania endemicznej flory i fauny, a także od działalności samego człowieka. Rolnictwo stanowi podstawę demografii. Metody produkcji rolniczej przeważnie są bardzo prymitywne. Autor niniejszego artykułu zajmuje się głównie naturalnymi właściwościami rolnictwa etiopskiego. W części wstępnej zawarł on krótki przegląd warunków naturalnych. Następnie zaprezentował cechy i właściwości rolnictwa etiopskiego oraz wnioski końcowe. Etiopia dysponuje ogromnym potencjałem produkcji rolnej i zwierzęcej. Do czasów obecnych uprawę ziemi opierano jedynie na naturalnych zasobach, w związku z czym produktywność ziemi ocenia się jako bardzo niską. Nowoczesne technologie, oparte na zdobyczach nauki i zastosowane w praktyce, stanowią klucz do rozwiązania problemów niedoboru żywności w Etiopii. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
87--92
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- "FAO Production Yearbook". Rome 1989.
- "FAO Production Yearbook". Rome 1990.
- Ethiopia: Laying Foundation For Sustainable Development. Addis Abeba 1988.
- Mesfin W.M.: Ethiopian Geography. Addis Abeba 1970.
- Ulendrop E.: Ethiopia: The Country and the People. London 1965.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001106