PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 5--10
Tytuł artykułu

Badanie zawartości ołowiu w rybach morskich, słodkowodnych i bezkręgowcach morskich

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Studies on the Lead Content of Salt-Mater and Fresh-Water fish, and Salt-Hater Invertebrates
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest oznaczenie stężenia ołowiu w tkance mięsnej ryb morskich, słodkowodnych i bezkręgowców morskich, oraz w ich przetworach.
EN
The aim of the studies was to determine the lead content of salt-water and fresh-water fish meat, vertebrate meat, and their products. It was stated that the lead content of the tested fishes and the products aid not exceed the tolerance. Only in canned oyster the maximum limit was surpassed. The presence of the unquestionably toxic metal (lead) in some fishes and their products argues for a possibility of considerable contamination of the water environment by that metal. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--10
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Assessment of the Effects of Pollution on the Natural Resources of the Baltic Sea, 1980, pod red. A. Tsibana, Sea Environment Proceedings 1991, no. 5 B.
  • Badanie zawartości ołowiu w rybach morskich i słodkowodnych, R. Gajewska i inni, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1976, t. IX, nr 1.
  • Behrman D., Exploring the Ocean, Unesco-Paris 1971.
  • Borgstrom G., Fish as Food, Academic Press, New York, t. I - 1961, t, II - 1962, t. III - 1965.
  • Falandysz J., Metale i związki polichlorowe w węgorzach z Zatoki Gdańskiej i wód jej przyległych, cz. I: Węgorze z rejonu ujścia Wisły, Roczniki PZH 1986, t. XXXVII, nr 5.
  • Falandysz J., Trace Metals in Flatfish From the Southern Baltic, 1983, Lebensmittel Unters, Forschung 1985, t. 181.
  • Falandysz J., Centkowska D., Metale i związki polichiorowe w węgorzach z Zatoki Gdańskiej i wód jej przyległych, cz. III; Węgorze z Zatoki Puckiej, Roczniki PZH 1987, t. XXXVIII, nr 2.
  • Falandysz J., Lorenc-Biała H., Metale i związki polichlorowa w węgorzach z Zatoki Gdańskiej i wód jej przyległych, cz. II: Węgorze z Zalewu Wiślanego, Roczniki PZH 1987, t. XXXVIII.
  • Falandysz J., Ośmiałowski K., Zawartość i współzależność pomiędzy stężeniem metali w tkance mięśniowej dorszy z Zatoki Gdańskiej, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1990, t. XXIII, nr 1-2.
  • Gajewska R., Zawartość kadmu w. rybach morskich i słodkowodnych, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1977, t. X, nr 2.
  • Kownacki E., Doboszyńska B., Badania nad zawartością magnezu w mięsie ryb i przetworów rybnych, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1976, nr 1.
  • Sikorski Z., Technologia żywności pochodzenia morskiego, WNT, Warszawa 1980.
  • The State of Food and Agriculture 1971. Water Pollution and its Effects on Living Aquatic Resources and Fisheries, Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome 1971.
  • Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 11 V 1993 r., Monitor Polski 1993, nr 22, poz. 233.
  • Zawartość rtęci, ołowiu i kadmu m rybach morskich i słodkowodnych, R. Buliński i inni, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1979, t. XII, nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001683

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.