PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 11--16
Tytuł artykułu

Fizykochemiczne właściwości mięsa jagniąt z różnych warunków hodowlanych

Warianty tytułu
Physiochemical Properties of Lamb's Meat from Various Breeding Conditions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie wybranych fizyko-chemicznych wyróżników jakości mięsa jagniąt z różnych warunków hodowlanych, typowych dla polskiej owcy nizinnej i owcy pogórza. Celem pracy było również określenie wzajemnych zależności badanych cech mięsa jagnięcego.
EN
The studies were performed on lamb of Polish lowland sheep (alcove breeding) and plateau sheep (alcove-pasture breeding). The animals were slaughtered at the age of 8-12 months. The results of the studies indicate that the physiochemical properties of lamb's meat depend to various degree on breeding conditions (breeds). The meat of the tested lamb breeds varied significantly as regards water absorbability and total pigments. No considerable differences were noted in respect of pH, tone, brilliance and saturation of colour, and thermal losses of meat. Numerous significant dependencies between the physiochemical properties of meat of the tested lamb breeds were found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
11--16
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bożek Z., Rudzki S., Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977.
  • Buning K. , Hamm R., Über die Heminbestimung in Fleisch mittels der Methode von Hornsey, "Fleischwirtschaft" 1970, Nr 50.
  • Dowierciał R., Gach L., Pisula A., Qualitative Charakteristik der Farbstoffe und der Farbe von Schaffleich, "Die Nahrung" 1978, Nr 35.
  • Hamm R., Kolloidchemie des Fleischs, P.Parey Verlag, Berlin-Hamburg, 1972.
  • Hofmann K., Der pH-Wert. Ein Qualitätskriterium für Fleisch, "Fleischwirtschaft" 1987, Nr 5.
  • Kędzior W., Jakość mięsa jagniąt z krzyżówek towarowych owcy pogórza, praca doktorska, AE, Kraków 1983.
  • Koziołowa A., Kozioł J., Analiza instrumentalna, AE, Poznań 1972.
  • Ładoński W., Gospodarek T., Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
  • PN-77/A-82058 Mięso i przetwory mięsne - oznaczanie pH.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001684

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.