PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 17--26
Tytuł artykułu

Badanie i ocena użytkowości rzeźnej królików oraz jakości ich mięsa

Warianty tytułu
An Attempt to Evaluation the Usability for Slaughter of Rabbits, and the Quality of Their Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy ocenia się użytkowość rzeźną królików i jakość ich mięsa.
EN
The evaluation of the usability for slaughter of rabbits, as the quality of their meat confirms in full the suitability of rabbit for the production of meat of high consumption values. At the same time good results obtained from the sensory analyst class the rabbit meat among the meat group of high taste values. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
17--26
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bednarz M., Wskaźniki użytkowania mięsnego królików, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1974, nr 3.
  • Bednarz M., Z doświadczeń nad użytkowaniem mięsnym królików , "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1978, nr 6.
  • Bednarz H. , Frindt A., Ocena użytkowości rzeźnej królików rasy białej nowozelandzkiej, kalifornijskiej i ich mieszańców, Roczniki Nauk Rolniczych SGGW-AR, Seria B, Warszawa 1979, t. 99, z. 2.
  • Frindt A., O potrzebie intensyfikacji chowu królików w kraju, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1982, nr 3.
  • Frindt A., Właściwości mięsa króliczego, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1981, nr 2.
  • Gilka J., The Yield of Rabbit Meat, Hydinarsky Priemasel 16/(10/11), 1974 Abs.
  • Gołębiowski T., Popek S., Sikora I. , Próba określenia fizycznych parametrów barwy mięsa króliczego za pomocą kolorymetru trójchromatycznego Momcolor D, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1990, nr 321.
  • Hamm R., Kolloidchemie des Fleisches, Parey Verlag:Berlin-Hamburg 1973.
  • Herman W., Poradnik hodowlany królików, PWRiL, Warszawa 1963.
  • Kawińska J., Niedźwiadek S., Możliwość zastosowania lizyny w mieszankach przemysłowych dla królików rzeźnych, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, nr 6.
  • Kawińska J., Niedźwiadek S., Tuczyńska A., Badania użytkowości rzeźnej i jakości mięsa królików angorskich białych, "Roczniki Nauk Zootechnicznych" 1980, t. 2, z. 2.
  • Kowalski J., Niedźwiadek S., Gut A., Wynik trzyrasowego krzyżowania królików ras średnich, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1981, nr 11-12.
  • Krełowska-Kułas M., Badania nad właściwościami mięsa królika w porównaniu z mięsem innych zwierząt rzeźnych, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1980, nr 213.
  • Kuźniewicz J., Ocena technologiczna tuszek mięsa królików żywionych melasą, "Przemysł Spożywczy" 1975, nr 7.
  • Kuźniewicz J., Suche wysłodki buraczane - komponent mieszanek treściwych dla królików, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, nr 5.
  • Kuźniewicz J., Wojsyk-Kuźniewicz A., Ocena rzeźna brojlerów króliczych, "Przemysł Spożywczy" 1979, nr 5.
  • Kuźniewicz J., Wojsyk-Kuźniewicz A., Wartość rzeźna królików brojlerów, "Przemysł Spożywczy 1978, nr 9.
  • Luhefahr S., Rao D., Cholesterol Level of Rabbit Meat, "Journal of Animal Science" 1989, No. 67 (8).
  • Łabęcka S., Niektóre właściwości fizykochemiczna mięsa króliczego, "Roczniki Nauk Zootechnicznych" 1990, t. 17, z. 1-2.
  • Łabęcka S., Gardzielewska J., Wskaźniki użytkowości mięsnej królików, AR, "Zeszyty Naukowe", Szczecin 1973, t. 41.
  • Niedźwiadek S., Badanie użytkowości królików rasy białej kalifornijskiej, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1981, nr 5.
  • Niedźwiadek S., Gut W., Kowalski J., Wyniki badań nad wpływem dodatku monenzimu w żywieniu królików rasy białej nowozelandzkiej, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1978, nr 11-12.
  • Popek S., Próba oceny wpływu wybranych parametrów zoometrycznych na jakość sensoryczną mięsa króliczego, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1993, nr 396.
  • Popek S., Wpływ płci na jakość sensoryczną mięsa króliczego, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1992, nr 386.
  • Rao D.R., Rabitts, "Journal of Animals Science" 1978 Abs., No. 46.
  • Reddy N.V., Comparative Performance of Rabbits and Broiler; "Nutrition Reports International" 1977 Abs., No. 16.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Próba określenia ważkość: niektórych cech sensorycznych mięsa króliczego, "Przegląd Gastronomiczny" 1987, nr 5.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Walory sensoryczne i kulinarne mięsa króliczego, "Przegląd Gastronomiczny" 1987, nr 4.
  • Sikora T., Popek S., Niektóre właściwości mięsa króliczego, AE "Zeszyty Naukowe", Kraków 1991, nr 344.
  • Sikora T. , Popek S., Próba określenia współzależności pomiędzy wybranymi parametrami zoometrycznymi, sensorycznymi i fizyko-chemicznymi mięsa króliczego, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1992 nr 386.
  • Tyszkiewicz S., Analiza aktualności obowiązującego systemu normowania składu chemicznego wędlin - propozycje modyfikacji, "Gospodarka Mięsna" 1972, nr 12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001686

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.