PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 27--32
Tytuł artykułu

Ocena jakości mleka spożywczego homogenizowanego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality Assessment of Homogenized Milk
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena jakości mleka spożywczego homogenizowanego dostarczanego codziennie konsumentom.
EN
Milk and its products, because of their chemical composition and nutritive value of individual components, are of great importance in people's diet. Milk proteins and fat are easily digestible and lactose is the sugar that the human body can obtain only from milk. Besides, milk contains mineral salts and all the vitamins (some of them in small amounts). Because of the exceptional nutritive value of milk the problem of its quality is of special importance. The aim at the studies was to assess the quality of homogenized milk delivered to consumers every day. The studies were performed on the basis of the Polish Standards PN-68/A-86122 and PN-90/A-86003. The organoleptic and chemical analyses showed that the tested milk can be qualified as fresh and of good quality. The examination of the packing showed that producers should pay greater attention to proper marking, especially to placing the information about the keeping quality. It is inadmissible to deceive consumers by filling the container with milk containing less fat than it is declared on the packing. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
27--32
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Budsławski J., Chemia i analiza mleka oraz jego przetworów, WNT, Warszawa 1980.
  • Danków R., Wojciechowski J., Matylla P., Jakość mleka surowego w wybranych rejonach Wielkopolski, "Przegląd Wielkopolski" 1993, nr 7.
  • Kisza J., Systemy oceny jakości mleka towarowego na przykładzie wymagań IDF, Biuletyn Regionalny Zakładu Doradztwa Rolniczego Akademii Rolniczej, Kraków 1992.
  • Pijanowski E., Zarys chemii i technologii mleczarstwa, t. I, PWRiL, Warszawa 1984.
  • Towaroznastwo. Produkty spożywcze, praca zbiorowa pod red. A. Lampki, PWE, Warszawa 1985.
  • PN-68/A-86122. Mleko, metody badań.
  • PN-90/A-86003. Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001687

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.