PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 33--44
Tytuł artykułu

Badanie wybranych wyróżników fizykochemicznych określających jakość odmianowych miodów nektarowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Studies on the Selected Physiochemical Factors Determining the Quality of Specific Nectar Honey Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena jakości krajowych miodów nektarowych w oparciu o wyróżniki fizykochemiczne, a także próba ustalenia współzależności pomiędzy wartościami analizowanych parametrów charakterystycznych dla badanych odmian oraz poznanie różnic między odmianami.
EN
The selected physiochemical factors of acacia, buckwheat, lime, and heather honey products are determined and the interdependencies between the obtained values are calculated. It is attempted to assess the values of the analysed parameters characteristic of the studied products, which makes it possible to find the differences between the types of honey. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
33--44
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Andrełowicz A., Kotlarek J., Zawartość popiołu i fosforu oraz przewodnictwo właściwe i aktywność fosfotazy w jasnych miodach handlowych, Roczniki PZH 1968, nr 19.
  • Bańkowska-Pennar H., Pieczonka W., Przewodność elektryczna miodów pszczelich i jej zmiany w czasie składowania, "Przemysł Spożywczy" 1987, nr 3.
  • Bornus L., Zalewski W., Miód pszczeli w produkcji, obrocie i spożyciu, CRS, Warszawa 1962.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977.
  • Curyło J., Charakterystyka polskich miodów pszczelich i ich namiastek. "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1973 , nr 17.
  • Curyło J., Rybak H., Kwasowość krajowych miodów odmianowych i "syropu pszczelego", "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1973, nr 17.
  • Fedorowska Z., Hennig J.K., Kołodyńska L., Porównawcze badania polskich miodów lipowych, "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1979, nr 23.
  • Hodowla pszczół, praca zbiorowa, PWRiL, Warszawa 1983.
  • Jabłoński B., Surowce, z których "powstaje miód, "Pszczelarstwo" 1988, nr 2.
  • Ładoński W., Gospodarek T., Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
  • Miśkiewicz W., Krauze S., Badania nad miodami polskimi ze szczególnym uwzględnianiem podstawowych składników mineralnych, Roczniki PZH 1969, nr 1.
  • Rybak H., Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1986, nr 30.
  • Rybak-Chmielewska H., Ogólna charakterystyka krajowych miodów odmianowych, "Pszczelarstwo" 1987, nr 7-8.
  • Rychlik M., Fedorowska Z., Polskie miody gryczane, "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1965, nr 9.
  • Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe, PWRiL, Warszawa 1988.
  • PN-65/N-01252. Liczbowe wyrażanie barw.
  • PN-88/A-77626. Miód pszczeli.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001688

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.