PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 449 | 45--56
Tytuł artykułu

Badania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Studies on the Quality of Selected Types of Home-Made and Foreign Breakfast Margarine
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było zbadanie jakości wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych najczęściej występujących na naszym rynku. Szczególną uwagę poświęcono badaniom organoleptycznym.
EN
From a consumer's point of view, one of the most important quality factors of food products is their savouriness. To test that property (using point and profile methods) was the main purpose of this research work. Five types of home-made margarine and three types of foreign margarine, the most popular products on the home market, were compared. Beside organoleptic properties, the basic physiochemical factors including the composition of fatty acids, were analysed. The results of the studies show that home-made breakfast margarine is of better quality than foreign breakfast margarine as regards its savouriness, physiochemical properties, and dietary value. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
45--56
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Cichoń M., Włodarczyk W., Towaroznawstwo opakowań, wyd. II, AE, Kraków 1984.
  • Czechowska-Liszka M., Investigation of Quality Changes in Milk Margarine Daring Storage, IIIrd International Commodity Science, AE, Poznań 1990.
  • Czechowska-L iszka M., Wpływ opakowań na jakość tłuszczów jadalnych, "Opakowanie" 1983, t. 29, nr 3.
  • BN-80/8050-02. Ocena sensoryczna jakości margaryny metodą punktową.
  • BN-60/8050-06. Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowej w margarynie.
  • BN-89/6130-03. Tłuszcze techniczne, Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.
  • PN-92/A-86907. Margaryna. Wspólne wymagania i badania.
  • PN-76/A-86914. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby jodowej.
  • PN-84/A-86918. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
  • PN-60/A-86921, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001689

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.