Warianty tytułu
Interrelationship Between the Culinary Efficiency and the Selected Physicochemical Parameters of Rabbit Meat
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy podjęto próbę określenia współzależności, jakie mogą zachodzić pomiędzy wybranymi parametrami fizykochemicznymi, charakteryzującymi jakość mięsa króliczego, a wydajnością kulinarną tego mięsa. (fragment tekstu)
When studying the problems of the interrelationship between the selected physicochemical parameters and the culinary efficiency ratio of rabbit meat it has been stated that there is a statistically significant relationship between the culinary efficiency ratio, total ash content, pH24 water absorbability, and colour saturation and paleness. No statistically significant differences between the average values of culinary efficiency ratios of male rabbit meat and female rabbit meat have been found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
11--16
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N., Kossakowska T., Baldwin Z., Wybór optymalnej metody przygotowania mięsa wołowego i wieprzowego do oceny sensorycznej, "Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego" 1964, t. I.
- Gołębiowski T., Popek S., Sikora T., Próba określenia fizycznych parametrów barwy mięsa króliczego za pomocą kolorymetru trójchromatycznego Momcolor D, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1990, nr 321.
- Hamm R., Kolloidchemie des Fleisches, P. Parey Verlag, Berlin- Hassburg 1973.
- Kawińska J., Niedźwiadek S., Tuczyńska J., Badanie użytkowności rzeźnej i jakości mięsa królików angorskich białych, "Roczniki Nauk Zootechnicznych" 1980, t. 7, z. 2.
- Kuźniewicz J., Wojsyk-Kuźniewicz A., Wartość rzeźna królików brojlerów, "Przemysł Spożywczy" 1978, nr 9.
- Łabęcka S., Niektóre właściwości fizykochemiczne mięsa królików, "Roczniki Nauk Zootechnicznych" 1990, t. 17, nr 1-2.
- Ładoński W., Gospodarek T., Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
- Niedźwiadek S., Gut W., Kowalski J., Wyniki badań nad wpływem dodatku monenzimu w żywieniu młodych królików rasy białej nowozelandzkiej, "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1981, nr 12.
- Porc J., Widyk J., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa królików wybranych ras, "Gospodarka Mięsna" 1980, nr 12.
- Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
- Sikora T., Czynniki określające jakość mięsa jagnięcego na przykładzie mieszańców owcy pogórza, praca doktorska, AE, Kraków 1984.
- Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Próba określenia ważkości * niektórych cech sensorycznych mięsa króliczego, "Przegląd Gastronomiczny" 1987, nr 4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001899