PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 423 | 5--9
Tytuł artykułu

Charakterystyka wybranych właściwości fizykochemicznych podstawowych części tuszek króliczych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Characterization 0f the Selected Physicochemical Properties of the Basic Parts of Rabbit Carcass
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono wyniki badania, którego celem było poznanie właściwości fizykochemicznych podstawowych części tuszki królika: części przednie, combra i udźca.
EN
The analysis of the selected physicochemical parameters of the basic parts of rabbit carcass (fore-part, saddle, leg) was performed. Statistically significant differences between the fat contents of the front and leg muscles were found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--9
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Chmarzyński W., Trwałość mięsa króliczego, "Gospodarka Mięsna" 1983, nr 4.
  • Dzierźyńska-Cybulko B., Bunik T., Sprada E., Gajewska-Szczerbal H., Technologiczna charakterystyka tusz króliczych, Roczniki AR, CXLI, Poznań 1982.
  • Hamm R., Kolloidchemie des Fleisches, P. Parey Verlag, Berlin-Hamburg 1973.
  • Kawirtska J., Niedźwiadek S., Możliwość zastosowania lizyny w mieszankach przemysłowych dla królików rzeźnych, "Hod. Drobn. Inwen." 1980, nr 4.
  • Kuźniewicz J., Wojsyk-Kuźniewicz A., Wartość rzeźna królików brojlerów, "Przem. Spoż". 1978, nr 9.
  • Niedźwiadek S., Zasady hodowli królików, PWRiL, Warszawa 1981.
  • Porc J., Widyk J., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa królików wybranych ras, "Gospodarka Mięsna" 1980, nr 3.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
  • Sikora T., Popek S., Niektóre właściwości mięsa króliczego, AE, "Zeszyty Naukowe", Kraków 1991, nr 344.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001900

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.