PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 462 | 43--48
Tytuł artykułu

Badanie jakości i trwałości mleka koziego pasteryzowanego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Investigation of Quality and Durability of Pasteurized Goat Milk
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem opracowania jest prezentacja wyników badań jakości i trwałości mleka koziego pasteryzowanego znajdującego się w obrocie detalicznym.
EN
Consumers' growing interest in purchasing goat milk is related to its high nutrional, dietetic and medical value. It is indispensable particularly in the diet of children who are allergic to cow milk. The goal of the present paper was an estimation of the quality and durability of pasteurized goat milk sold in retail outlets. Following the analysis it was found that the assessed samples of goat milk were of high quality. The contents of the basic ingredients, that is, milk, fat. lactose is higher that in the case of cow milk. Goat milk is a produce which is relatively durable. After 48 hours of storing it is still fit for consumption. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
43--48
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Borek-Wojciechowska R. Magnez jako wyróżnik wartości odżywczej mleka koziego "Przegląd Mleczarski 1994, 8.
  • Campbell J.R., Marshal R.T. Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego przetworów PWN, Warszawa 1982.
  • Czykier-Wierzba D. Mleczarstwo polskie na tle mleczarstwa państw EWG "Przegląd Mleczarski" 1992, 2.
  • Haenlein G.F.W. Mineral Natrution of Goat's J. Daily Sci. 1980, 63, 1729-1748.
  • Jaubert C., Texier C. Process 1990, 1052, 31-32.
  • Jenness R. Composition and Characteristics of Goat Milk "Journal of Dairy Science" 1980, vol. 63,10,1605-1630.
  • Juarez M., Ramos M. Physico-chemical Characteristics of Goat 's Milk and Distinct from those of Caw 's Milk "Bull. Intern. Dairy Fed.", 202, 55-67.
  • Kisza J. Techniczne i organizacyjne przesłanki poprawy jakości mleka "Przegląd Mleczarski" 1990, 3, 3-8.
  • Konferencja pt. "Kozie mleko - rosnące potrzeby i zrozumienie", Zawoja 1992. "Przegląd Mleczarski" 1992, 12, 277-278.
  • Loewenstein M. i in. Research on Goat Milk Products a Review Journal Dairy Sci. 1980, 10, 1631-1648.
  • Ogólnopolska Konferencja Koziarska w Zawoi "Przegląd Mleczarski" 1993, 12, 321-322.
  • Paluch F., Kuźniewicz J. Efektywność chowu kóz mlecznego użytkowania "Przegląd Mleczarski" 1994, 2, 43-45.
  • Pieczonka W. Jakość organoleptyczna twarogów kozich uzyskanych z mrożonego mleka lub skrzepu "Przegląd Mleczarski" 1993, 10, 284-286.
  • PN-68/A-86122 Mleko. Metody badań.
  • PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
  • Saba L., Bis-Wencel H. Światowe tendencje w chowie i hodowli kóz "Przegląd Hodowlany" 1988, 11, 14-16.
  • Scott S. Dairy Ind. Intern. 1988, 1, 14-15.
  • Szuhe B. Mashinelles Melken von szhafen und zeigen Deutsche Schaftzucht 1988, 21.
  • Toquin A. Revue des ENIL 1983, 79, 19-20.
  • Woyke W., Czarnociński F. Mechanizacja doju kóz "Przegląd Mleczarski" 1994, 1, 25-27.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001961

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.