PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 462 | 35--41
Tytuł artykułu

Wpływ międzyrasowego krzyżowania owiec na zawartość składników mineralnych w mięsie jagniąt

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Impact of Inter-Breed Crossing of Sheep on Mineral Ingredients Content in Meat of Lambs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie wpływu krzyżowania owcy pogórza na zawartość niektórych składników mineralnych w ich mięsie.
EN
In the paper the author determined the impact of the two-phase crossing of the submontane sheep on mineral ingredients contents in quadriceps femoris. Differences were found for potassium contents, the smaller amount of which was identified in the meat of the submontane sheep than in crosses. Significant differences were found among crosses with respect to phosphorus contents. The highest phosphorus contents was identified in the meat of a cross between submountane sheep and the Texel breed, whereas a lower phosphorus content in the meat of crosses between submontane sheep with Polish Merino and between lie de France and Blackface. No significant impact of inter-breed crossing was found on the content of sodium, chlorine, iron and calcium in the meat of lambs. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
35--41
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Abas M.F., Al-Aswad M.B., El Badawi A.A. Die Bewertung einiger irakischer Fleischarten. I Chemische Zusammensetzung "Fleischwirtschaft" 1980, 60 (12), 2230.
  • Borys B. Jakość tuszy i mięsa jagniąt z krzyżówek przemysłowych (praca doktorska). Instytut Zootechniki, Kraków 1979.
  • Elandt R. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego PWN, Warszawa 1964.
  • Ketz H.A., Weibelzahl H. Zum ernährungsphysiologischen Wert von Schaffleisch "Fleisch"1985, 8, 151-152.
  • Kołczak T. Biologiczne podstawy technologii mięsa (skrypt), AR, Kraków 1983.
  • Krispien K. 23. Europeischer Fleischforscherkongress. IV. Nähwert und Genusswert ,,Fleischwirtschaft"1978, 58 (3), 427.
  • Kühne D. Zum Mineralstoffgehalt verschiedener Muskeln von Schwein und Rind "Fleischwirtschaft" 1976, 4, 5 71.
  • Kühne D. Zur Bedeutung einiger Mineralstoffe im Fleisch "Fleischwirtschaft"1975, 10, 1421.
  • Łabędzka S. Charakterystyka wartości mięsa owiec rasy kent z aktualnych warunków produkcyjnych na Pomorzu Zachodnim, cz. II, "Zeszyty Naukowe", AR, Szczecin 1973, 41, 99.
  • Łada Z. Nowe kierunki w analizie chemicznej PWT, Warszawa 1957.
  • Marczenko Z. Spektrofotometryczne oznaczanie pierwiastków PWN, Warszawa 1979.
  • Pezacki W. (red.) Technologia mięsa WNT, Warszawa 1981.
  • PN-74/R-64780.
  • Prost E. Higiena mięsa PWRiL, Warszawa 1985.
  • Rank Precision Industries Limited Analytical Division Hilger and Watts, London 1971.
  • Saracin C., Wagner K.H., Wagner-Hering E. Gehalt an Protein und Mineralstoffe im Lammfleisch (musc. logissimus dorsi) von verschiedener Kreuzungen "Fleischwirtschaft" 1976, 12, 1791.
  • Szczygieł A., Piekarska J., Horszczarak I. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych PZWL, Warszawa 1975.
  • Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych A. Szczygieł i inni, PZWL, Warszawa 1972.
  • Tamate R., Ohtaka F. Sodium and Potassium Content in Pork "Japan J. Zootechnic. Sci." 1973, 44, 306.
  • Tyszkiewicz I., Tyszkiewicz S. Wybrane podstawowe zagadnienia nauki o mięsie. Mikro- i makroelementy mięsa, cz. I: Składniki nieorganiczne "Gospodarka Mięsna" 1972, 6, 25.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001965

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.