PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 462 | 21--26
Tytuł artykułu

Próba określenia wpływu płci i masy przedubojowej na jakość sensoryczną mięsa króliczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt at Determining Sex and Pre-slaughter Weight Impact on Rabbit Sensory Quality
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była próba określenia wpływu płci oraz masy przedubojowej zwierząt na jakość sensoryczną ich mięsa.
EN
A sensory analysis war carried out of the cooked rabbit meat obtaind from 109 rabbit carcasses (48 females and 61 males) against the 5 scare scale. Also, the impact of sex and pre-slaughter weight on the indicators of the sensory quality of meat was examined. The obtained results rank rabbit meat in the gropu of meats with high taste assets. Sex was not found to affect the sensory quality of rabbit meat while the pre-slaughter weight between 2.0 kg and 3.5 kg was determined to be optimal for obtaining best sensory results. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--26
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bożyk K., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniach jakości produktów żywnościowych i chemicznych WNT, Warszawa 1977.
  • Bios J.C., Influence of Weight and Age on the Compresion of Young Rabbits "Journal of Animal Science" 1977, 45 (1), 48.
  • Krełowska-Kułas M., Badania nad właściwościami mięsa królika w porównaniu z mięsem innych zwierząt rzeźnych "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1980. 213, 144.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Próba określenia ważkości niektórych cech sensorycznych mięsa króliczego "Przegląd Gastronomiczny" 1987, 5, 19.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Maroń J., Walory sensoryczne i kulinarne mięsa króliczego "Przegląd Gastronomiczny" 1987, 4, 10.
  • Sikora T., Gołębiowski T., Stasiów E., Jakość sensoryczna mięsa króliczego w zależności od zastosowanej obróbki cieplnej i warunków oceny "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1990. 321, 57.
  • Sikora T., Popek S., Próba określenia współzależności pomiędzy wybranymi parametrami zoometrycznymi, sensorycznymi i fizykochemicznymi mięsa króliczego "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1992, 386, 15.
  • Pieczonka W., Rymarowicz M., Kształtowanie się jakości sensorycznej mięsa królików rasy białej termondzkiej "Towaroznawstwo - Problemy Jakości", Łódź-Kraków 1980, 95.
  • Zin M., Widyk J., Ocena cech użytkowych mięsa króliczego "Hodowca Drobnego Inwentarza" 1980, 3, 10.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.