PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | nr 679 Gospodarka lokalna i regionalna | 49--54
Tytuł artykułu

Soil in the Economic-productive Estimation of Private Farms in Lower Silesia (Poland)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Gleba w ekonomiczno-produkcyjnej ocenie gospodarstw indywidualnych na Dolnym Śląsku
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Ustalenie w sposób ilościowy znaczenia czynników przyrodniczych dla efektów produkcyjnych ma cięgle otwarty charakter. W ramach badań 113 gospodarstw indywidualnych, działających w różnych warunkach fizjograficznych, podjęto analizę różnych czynników na podstawie prowadzonych ksiąg finansowych. Metodą Weaver-Doi ustalono, że największe znaczenie (wagę) posiada wskaźnik jakości gleby (klasa bonitacyjna). Wynosi on 33,2%, najwięcej spośród 18 uwzględnionych czynników. Odnosi się to do gospodarstw o powierzchni ponad 3 ha. (abstrakt oryginalny)
Twórcy
Bibliografia
  • K. Ciesielska et al.: Wyposażenie gospodarstw indywidualnych w środki do produkcji i ich wpływ na wyniki produkcyjne. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1989 nr 491, 45-52.
  • K. Doi: The industrial structure of Japanese prefectures. In: Proceedings of IGU Regional Conference, Japan. 1957, 310-316.
  • K.R. Mazurski: The destruction of the agricultural environment in Lower Silesia. Poland Biol.Wastes 1989 nr 2, 245-255.
  • K.R. Mazurski: Die Landnutzungsstruktur als Bewertungsindex für die Lebensbedingungen in einer Landschaft. Zeitschr. für Kulturtechnik und Landentwicklung 1989, 2, 115-120.
  • K.R. Mazurski (ed.): Ekonomiczno-produkcyjna ocena gospodarstw rolnych Dolnego Śląska. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1990 nr 538, 124.
  • J.C. Weaver: The country as a spatial average in agricultural geography. Geogr. Review 1956, 4, 256-267.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000002083

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.