Warianty tytułu
Problems of the Banking Service System for the Agricultural Sector
Języki publikacji
Abstrakty
Przedmiotem opracowania jest ocena obecnego stanu instytucji bankowych świadczących usługi finansowe na rzecz gospodarki żywnościowej, a w szczególności wyboru modelu banku obsługującego podmioty tej sfery gospodarki i kierunku rozwoju jego oferty usługowej.
One of main characteristics of the banking service system for the agricultural sector in Poland is the existence of a positive feedback between the financial condition of banks and its clients. This interdependence imposes the analysis in two profiles: the estimate of the current state of banking institutions and the description of the financial supply of agriculture and food industry. As a result of these considerations the evolution of the banking service system for the food sector is traced out, consolidating the model of a local, specialized bank. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
17--25
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bitz M.: Rynek usług finansowych. Warszawa 1993.
- Czekaj J., Owsiak S.: Finansowy mechanizm alokacji zasobów w gospodarce narodowej. Warszawa 1992.
- Gronkiewicz-Waltz H.: Polski system bankowy. "Bank" 1992 nr 1.
- Jaworska W.: Kondycja finansowa banków spółdzielczych. "Bank Spółdzielczy" 1993 nr 9.
- Polański Z.: Instytucje finansowe a przedsiębiorstwa. "Życie Gospodarcze" 1994 nr 11.
- Skowroński S.: Bank czy spółdzielnia. "Gazeta Bankowa" 1993 nr 52.
- Szot E.: Kredyty - najważniejsze narzędzie polityki rolnej. "Rzeczpospolita" 1993 nr 41. Dodatek "Ekonomia i Rynek".
- Zieliński M.: Upolitycznienie cen. "Rzeczpospolita" 1994 nr 82. Dodatek "Ekonomia i Rynek".
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000002154