PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 6 | 187--194
Tytuł artykułu

Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem kawy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Preferences of the Consumers Related to Coffee Consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł zawiera omówienie wyników badań ankietowych dotyczących preferencji konsumenckich związanych ze spożywaniem kawy. Badania te miały na celu określenie przyzwyczajeń konsumentów związanych ze spożywaniem kawy oraz zobrazowanie struktury kupowania kawy.
EN
The study was aimed at effecting a consumer's rating related to coffee consumption. It was found that the preferences related to coffee purchase and drinking were diversified according to the age and education of the consumers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
187--194
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Konsument a jakość żywności, "Żywność. Technologia. Jakość" 1995, nr 4, 5.
  • Bazarnik J., Grabiński T., Kącik E., Mynarski S., Sagan A., Badania marketingowe. Metody i oprogramowanie komputerowe, Canadian Consortium of Management Schools, AE, Warszawa- Kraków 1992.
  • Berbeka J., Niemczyk A., Zachowanie konsumentów na rynku, AE, Kraków 1997.
  • Bor, Walka o kawę, "Handel" 1999, nr 7, s. 28-33.
  • Carper J., Apteka żywności, Świat Książki, Warszawa 1998.
  • Chalcarz W., Działanie kofeiny na organizm, "Przemyśl Spożywczy" 1990, nr 9, s. 221-222.
  • Ciarke R.J., Macrae R., Coffee, vol. l, Chemistry, Elsevier Applied Science Publishers, London and New York, 1985.
  • Gonet B., Wolno-rodnikowe właściwości kawy, "Żyw. Człowieka i Met.", XXI, 1, 49-52, 1994.
  • Iwińska I., Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa, 1974.
  • Ktobukowski J., Cichoń R., Kozikowski W., Wpływ spożycia diet zawierających kawę na wartość odżywczą białka, "Brom. i Chem. Toksykol." 1997, nr 30, s. 30-31.
  • Kretowska-Kutas M., Popek S., Jakość kawy naturalnej, WSPiM w Chrzanowie, "Prace Naukowe" 1999, nr 3, s. 141-145.
  • Matyjaszczyk E., Występowanie i zmiany zawartości tlenu w opakowaniach kawy mielonej, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 10, s. 37-39.
  • Mindell E., Żywność jako lekarstwo, WWiŻ, Warszawa 1996.
  • Nowakowska S., Kofeina, teofilina i teobromina w nowozelandzkich produktach spożywczych, "Przemyśl Spożywczy" 1990, nr 9, s. 230.
  • PN-93/A-76100, Kawa palona.
  • Stranc A., Słowińska H., Ocena zawartości związków drażniących w niektórych kawach naturalnych, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 9, s. 254-255.
  • Stranc A., Znak profilaktyki cholesterolowej dla kawy Astra, "Przemysł Spożywczy" 1994, nr. 7, s. 210-211.
  • Świderski E, Towaroznawstwo produktów spożywczych, SGGW, Warszawa 1998.
  • Świderska M., Kawa czy herbata, "Życie Handlowe" 2000, nr 3, s. 56.
  • Urbaniak M., Jakość na rynku kawy, "Marketing Serwis" 1998, nr 2, s. 26-28.
  • Walisiak M., Samo zdrowie - kawa, "Kuchnia" 1996, nr 5, s. 74-75.
  • Wojciechowski K., Moc ziarenek, "Życie Handlowe" 2000, nr 9, s. 31-36.
  • Zajączkowska M., Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995, Zeszyty Naukowe SGGW, "Ekonomika i organizacja gospodarki żywnościowej" 1997, nr 29, s. 99-109.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000002557

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.