PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | nr 470 | 37--46
Tytuł artykułu

Elastyczność spożycia żywności a transformacja systemu gospodarczego

Warianty tytułu
Food Consumption Flexibility Vs Transformation of Economic System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono analizę kształtowania się syntetycznych wskaźników elastyczności spożycia żywności, elastyczność spożycia niektórych grup artykułów żywnościowych i analizę współczynników krańcowej skłonności do konsumpcji.
EN
The investigations that were carried out dealt with changes in the flexibility of food consumption in group of households in the 1986-1992 period. The author demonstrated that in Poland there was an increase of income flexibility of consumption and a decrease of an extreme tendency towards food consumption, despite a decline in population's income in real terms. These occurrences were caused by rationalization of turnover of agricultural products, increased motivation on the part of producers and consumers to reduce waste and greater accessibility to non-agricultural products.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
37--46
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kos C., Nowak J., Tendencje spożycia żywności w wybranych krajach RWPG i EWG, PWN, Warszawa 1988.
  • Analiza sytuacji produkcyjno-ekonomicznej rolnictwa i gospodarki żywieniowej w 1990 roku, IERiGŻ, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000002714

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.