PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 487 | 73--84
Tytuł artykułu

Labeling na opakowaniach do żywności

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Labeling on Foodstuff Packaging Materials
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zakres pojęcia labelingu, uregulowania prawne w zakresie informacji o żywności, wymagania Unii Europejskiej w tym zakresie i informacje o znakowaniu towarów żywnościowych w Polsce w kontekście wymagań UE.
EN
In the paper the author presents the essence of labeling, legal regulations as regards information about foodstuff, basic principles of labeling according to the requirements of the European Union, and basic information about the labeling of food products in Poland. It has been stated that the rules being in force in Poland conform to the rules that are in effect in the European Union. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
73--84
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Bezpieczeństwo i wartość odżywcza żywności: opinie konsumentów a opinie przedstawicieli nauki, "Przemysł Spożywczy" 1995, t. 49, nr 4.
  • Cichoń M., Cichoń Z., Techniczno-organizacyjne problemy labelingu i przekazywania informacji na opakowaniach jednostkowych. Badania statutowe Nr 45/IT/8/94/S, Instytut Towaroznawstwa, AE, Kraków 1994.
  • Czerni A., Świercz T., Prawo żywnościowe EWG, Zachodnie Centrum Organizacji, Zielona Góra 1993.
  • Dyrektywa Rady 79/112/EEC z 18 grudnia 1978 r. o ujednoliceniu przepisów odnoszących się do etykietowania, prezentacji oraz reklamy produktów żywnościowych przeznaczonych do sprzedaży ostatecznemu konsumentowi (OJ L 33 z 8 lutego 1979 r.), z poprawkami wniesio¬nymi dyrektywami: 86/197 (OJ L 144 z 29 maja 1986 r.), 86/395/EEC (OJ 1186 z 30 czerwca 1989 r.), 91/72 (OJ L 2 z 15 lutego 1991 r.), i 93/102 (OJ L 91 z 25 listopada 1993 r.).
  • Ekspertyza PTTŻ, Stan i perspektywy polskiego prawa żywnościowego, Warszawa 1993.
  • Lox F., Packaging and Ecology, PIRA International, Leatherhead UK, 1992.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 lipca 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych przeznaczonych do obrotu, Dziennik Ustaw nr 86 z 5 sierpnia 1994 r., poz. 402.
  • Rutkowski A., System numeryczny a polska legislacja dodatków do żywności, "Przemysł Spożywczy" 1993, t. 47, nr 1.
  • Shapiro R., Nutrition Labeling Handbook, Marcel Dekker, Inc. New York, Basel, Hong Kong 1995.
  • Sikora T., Wymagane informacje na etykietach żywności, "Żywność, Technologia, Jakość" 1994, nr 1.
  • Sikora T., Popek S., Znakowanie produktów spożywczych, "Przemysł Spożywczy" 1994, t. 48, nr 8.
  • The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, Ed. by Wiley & Sons, New York, Toronto, Singapoore 1986.
  • Tyszkiewicz S., Gwarancje prawdziwości deklaracji o stanie jakościowym żywności, "Przemysł Spożywczy" 1995, t. 49, nr 6.
  • Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach, Monitor Polski nr 22 z 11 maja 1993, poz. 233.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003498

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.