PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 487 | 85--102
Tytuł artykułu

Badanie preferencji konsumenckich płynnych przetworów owocowych i ich opakowań

Warianty tytułu
Testing Consumers' Preferences For Liquid Fruit Products and Their Packaging
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki badań preferencji konsumentów soków i napojów owocowych i ich opakowań dostępnych na polskim rynku.
EN
Consumers' preferences for juices and fruit drinks and their packaging were tested. The test material included apple juice and blackcurrant juice produced by Baritpol, Fortuna and Tymbark. As the preferences are influenced by several factors, such as the properties of the product itself, producer, price, advertizing, or consumers' habits, the following tests have been performed: survey juice analysis and five-point organoleptic evaluation of the products. Additionally, the evaluation of their packaging has been done, considering such properties as the "shelf effect", colour, graphics, informativeness, and readability. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
85--102
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Aaker D.A., Day G.S., Marketing Research. J. Wiley & Sons Inc., New York 1986.
  • Badania marketingowe. Metody i oprogramowanie komputerowe, J. Bazarnik, T. Grabiński, E. Kąciak, S. Mynarski, A. Sagan, Canadian Consortium of Management Schools, AE, Warszawa-Kraków 1992.
  • Berdowski J., Produkcja soków i napojów owocowych w Rzeczypospolitej Polskiej, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1993, nr 12.
  • Berdowski J., Czapski J., Wybrane kierunki rozwoju przetwórstwa owoców i warzyw, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1995, nr 6.
  • Bogacz A., Bariery wzrostu spożycia soków w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1994, nr 9.
  • Bojkow E., Getranke-Verpackung und Umwelt, Springer Verlag, Wien, New York 1989.
  • Cavagay A.B., Cancer-Presentive Foods and Ingradients, "Food Technology" 1992, nr 4.
  • Cichoń M., Cichoń Z., Aseptyczne pakowanie płynnych produktów żywnościowych w systemie Tetra Pak, Zeszyty Naukowe, AE, Kraków 1990, nr 313.
  • Cichoń Z., Studyon the Migration Phenomena of Selected Metals in Canned Fruits During Long Storage, "Die Nahrung" 39, 1995, nr 3.
  • Cichoń Z., Cichoń M., Safety of Applying Coasting to Cans Predestinated for Prossed Fruit, "Forum Ware" 21,1993, nr 1-4.
  • Cichoń Z., Kolek Z., Badanie efektów i konsekwencji skażenia cyną i żelazem przetworów owocowych przechowywanych w puszkach blaszanych, cz. I, Ocena dynamiki migracji metali podczas przechowywania oraz zmian sensorycznych i fizykochemicznych przetworów, "Przemysł Spożywczy" 1991, nr 8.
  • Cichoń Z., Kolek Z., Badanie efektów i konsekwencji skażenia cyną i żelazem przetworów owocowych przechowywanych w puszkach blaszanych, cz. II, Badanie zależności między migracją cyny i żelaza, a zmianami wybranych wyznaczników jakości przetworów w puszkach, "Przemysł Spożywczy" 1991, nr 10.
  • Dworzecki Z., Opakowania w strategiach marketingowych producenta i dystrybutora, "Opakowanie" 1994, nr 4.
  • Horubała A., Znaczenie spożycia soków w wyżywieniu społeczeństwa, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1993, nr 7.
  • Jarczyk A., Normalizacja metod analitycznych określenia jakości soków owocowych w perspektywie przynależności Polski do EWG, "Normalizacja" 1993, nr 5.
  • Konsumpcja soków i napojów owocowych wg badań Instytutu "Pentor". Doniesienie "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1995, nr 4.
  • Kwaśniewska I., Hoser A., Baryłko-Pikielna N., Jakość krajowych soków owocowych i nektarów, cz. I., Charakterystyka chemiczna, fizyczna i sensoryczna, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1985, nr 4.
  • Kwaśniewska I., Nadolna I., Lisowska G., Zmiany barwy i witaminy C w procesie odtwarzania i przechowywania soku pitnego z czarnej porzeczki, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1987, nr 7.
  • Mankowski A., The European Beveridge Market and Regional Developments - What's New on the Fruit Juice Scene. Referat wygłoszony na 33 Internationale Fruchtsaft-Woche, Wiesbaden 1993.
  • Nadolna I., Rutkowska U., Jakość krajowych pitnych soków owocowych i nektarów, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1985, nr 5.
  • Neugarten M., Aktualna sytuacja na rynku soków i koncentratów owocowych, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1992, m 11.
  • O'Shaughnessy J., Dlaczego ludzie kupują, PWE, Warszawa 1994.
  • Płochowski W., Rynek soków owocowych w Europie i jego wpływ na sytuację polskiego przemysłu owocowo-warzywnego, "przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1993, nr 9.
  • Rosiek E., Owoce i warzywa na naszym stole, "Handel" 1995, m 6.
  • Rosiek E., Spożycie owoców i warzyw w latach 90. i prognoza na 2000 rok, "Przemysł Spożywczy" 1995, t. 49, m 10.
  • Sudoł S., Szymczak J., Testowanie opinii konsumentów, PWE, Warszawa 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003499

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.