PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 657 Organizacja i zarządzanie | 111--120
Tytuł artykułu

Pomiar smukłości struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Measurement of Tall Structures
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Układ hierarchiczny organizacji określa się często jako strukturę płaską (co oznacza mniejsze uhierarchizowanie) lub smukłą (co oznacza większe uhierarchizowanie). Autor stwierdza, że prościej jest porównywać struktury hierarchiczne pod względem stopnia spłaszczenia lub wysmuklenia, niż daną strukturę zakwalifikować do jednego bądź drugiego rodzaju struktur. Celem artykułu jest znalezienie sposobów pomiaru stopnia spłaszczenia czy też smukłości struktury organizacyjnej. Równorzędnym celem jest stwierdzenie, jak kształtuje się smukłość w przedsiębiorstwach różnej wielkości, której miarą jest liczba zatrudnionych.
EN
An attempt of formal presentation of hierarchy as an organizational attribute has been made in the paper. Two dimensions of hierarchy have been defined. A formula measuring how tall the structure is has been proposed. Further, the proposed method of hierarchy measurement has been practically verified in relation to 21 enterprises of the clothing industry. (original abstract)
Rocznik
Strony
111--120
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kieser A., Kubicek H.: Organization. Berlin, New Jork: Walter de Gruyter 1983.
  • Kubicek H., Welter G.: Messung der Organisationsstruktur. Eine Dokumentation von Organisationsstrukturen. Stuttgart: Ferdinand Enke Verlag 1985.
  • Mreła K.: Struktury organizacyjne. Analiza wielowymiarowa. Warszawa: PWE 1989.
  • Pugh D.S., Hickson D.J., Hinings C.R.: An empirical taxonomy of structures of work organizations. ASQ 14/69.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003697

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.