PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 399 | 77--83
Tytuł artykułu

Z działalności Polskiego Ruchu Wolnościowego "Niepodległość i Demokracja" w Wielkiej Brytanii w latach 1945-1950

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
On the Activities of the Polish Liberation Movement 'Independence and Democracy' in Great Britain in the Years 1945-1950
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono działalność i program polityczny utworzonego w latach 1944-1945 w Londynie Polskiego Ruchu Wolnościowego "Niepodległość i Demokracja". Od 1947 r. NID pozostawał w opozycji wobec rządu emigracyjnego i prezydenta.
EN
The Polish Liberation Movement "Independence and Democracy" was one of the organizations with the Polish government in London. It was founded in emigration after the Second World War. At first an intellectual movement, it quickly became a political party. After the division in 1947 it became a member of the group of parties which were in opposition to the President and the government-in-exile. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
77--83
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
  • "Dziennik Polski" 1947, 23sierpnia, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1948, 22 listopada, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 13 maja, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 18 lutego, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 22 grudnia, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 25 października, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 4 marca., Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 5 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 6 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1949, 7 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1950, 3 września, Londyn.
  • "Dziennik Polski" 1950, 30 sierpnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1947, 23 sierpnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1948, 22 listopada, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 13 maja, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 18 lutego, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 22 grudnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 25 października, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 4 marca., Londyn.
  • ; "Dziennik Żołnierza" 1949, 5 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 6 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1949, 7 kwietnia, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1950, 3 września, Londyn.
  • "Dziennik Żołnierza" 1950, 30 sierpnia, Londyn.
  • "Orzeł Biały" 1947, 29 września, Londyn.
  • "Orzeł Biały" 1949, 10 grudnia, Londyn.
  • "Orzeł Biały" 1949, 14 maja, Londyn.
  • "Orzeł Biały" 1950, 9 września, Londyn.
  • "Trybuna", Londyn" 1948, nr 13/14.
  • "Trybuna", Londyn 1947, nr 11.
  • "Trybuna", Londyn 1949, nr 26.
  • Hrabyk K., Polska emigracja polityczna. Historia Rady Jedności Narodowej, Warszawa 1972.
  • Katelbach T., O zjednoczenie i legalizm. Ostatni akt życia publicznego Kazimierza Sosnkowskiego, Nowy Jork 1975.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003705

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.