Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Use of Franchising as a Method of McDonald's Expansion at the German Catering Market
Języki publikacji
Abstrakty
Autor omawia czynniki decydujące o sukcesie systemu franchisingu, podstawowe elementy umowy franchisingowej dla zakładów gastronomicznych McDonald's oraz rozwój sieci restauracji McDonald's w Niemczech.
The search for effective forms of co-operation in the market economy brought an interest in franchising. The success of franchising is determined by its advantages for both the franchisees and the franchisor. Despite its shortcomings it gives a possibility to use the assistance of a bigger firm and it guarantees success to firms that are new on the market. An example of successful use of franchising contract is the dynamic development of McDonald's restaurants in Germany. Information on the development of the fast food restaurant network, investment costs, turnover and staff are an illustration of McDonald's expansion. (original abstract)
Rocznik
Strony
127--139
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Banachowicz E.: Franchising. Skorzystaj z tej szansy. Warszawa: Poltext 1994.
- Falk B., Wolf J.: Handelsbetriebslehre. Mönchen: Verlag Moderne Industrie 1982.
- Jacyszyn J.: Nowe formy prowadzenia działalności gospodarczej. Gdańsk: LECH Wydawnictwo Prawnicze i Ekonomiczne 1993.
- Kolarski G.: Franchising. Przewodnik dla początkujących. Warszawa: Centrum Informacji Menedżera 1992.
- McDonald's DeutschlandInc. Franchise- Abteilung. München 1993.
- McDonald's Deutschland Jahresbericht 1991. München: McDonald's Deutschland Inc. 1992.
- McDonald's Deutschland Jahresbericht 1992. München: McDonald's Deutschland Inc. 1993.
- McDonald's Deutschland Jahresbericht 1993. München: McDonald's Deutschland Inc. 1994.
- McDonald's Deutschland Jahresbericht 1994. München: McDonald's Deutschland Inc. 1995.
- Pauli K.: Franchising. Düsseldorf: ECON Verlag 1990.
- Przybytowski K.: Franchising - szansa dla drobnej przedsiębiorczości. "Handel Wewnętrzny" 1994 nr 3.
- Rapacz A., Gaweł J.: Kooperacja horyzontalna i franchising - formy współpracy jednostek gospodarki turystycznej. Wrocław: Wyd. AE 1994. "Prace Naukowe AE we Wrocławiu" nr 687.
- Tietz B., Mathieu G.: Das Franchising als Kooperationsmodell für mittelständische Gross - und Einzelhandel. Köln: Haymanns Verlag KG 1979.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003736