PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 497 | 51--68
Tytuł artykułu

Konsumpcja żywności w Polsce na tle wybranych krajów Europy Środkowej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Food Consumption in Poland in Comparison with the Selected Central European Countries
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania spożycia żywności w Polsce w 1992 r. w stosunku do konsumpcji krajów wysoko rozwiniętych takich jak: Austria, Belgia, Luksemburg, Dania, Holandia, RFN, Szwajcaria i Węgry, NRD i Czechosłowacja.
EN
The paper deals with the differences between the consumption in Poland and that in developed countries, such as: Austria, Belgium, Luxemburg, Denmark, Netherlands, West Germany and Switzerland, and post-socialist countries: Czechoslovakia, GDR, Hungary. The causes of that differentiation are analysed. The results of the comparison show differences in the consumption of certain products in Poland and the selected countries. In Poland the consumption of carbohydrate products was higher than in the Western countries, and similar to that in the post-socialist countries. With the consumption of protein products (meat and meat products, egge), vitamin products (fruit) and fats it was just the opposite; in Poland it was lower than in the developed countries. Beside the differentiation in the level of consumption in Poland, the dissimilarities occured also in its structure. Highly processed and ready-to-cook food was not so often used for preparing meals. Also all kinds of services satisfying the nutritional needs out of home were more rarely utilized as compared with the other countries. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
51--68
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Budzyński F., Wstęp do ekonomiki produktywności ziemi, PWN, Warszawa 1991.
  • Hungarian Statistical Yearbook 1990, Budapest 1991.
  • Łuczka-Bakuła W., Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, maszynopis, Poznań 1995.
  • Międzynarodowe porównanie struktury spożycia, Zakład Badań Statystyczno-Ekonomicznych, GUS.
  • Spożycie i wydatki na żywność w gospodarstwach pracowniczych w świetle norm żywienia i wyżywienia, Z. Niedziałek, W. Sekuła, K. Figurska, M. Morawska, "Wiadomości Statystyczne" 1992, nr 12.
  • Population Development and Nutrition [w:] Encyclopedia of Food Science, Food Technology and Nutrition, Academic Press, Oxford 1993.
  • Reilly M.D., Working Wives and Convenience Consumption, "Journal of Consumer Research" 1982, nr 8.
  • Rochna S., Gospodarka żywnościowa w warunkach rynkowych [w:] Gospodarka rynkowa i wyżywienie, Prace i Materiały Instytutu Rozwoju Gospodarczej, Warszawa 1990.
  • Rocznik Statystyczny 1993, GUS, Warszawa 1993.
  • Rocznik Statystyczny 1995, GUS, Warszawa 1995.
  • Rocznik Statystyki Międzynarodowej 1991, GUS, Warszawa 1991.
  • Rocznik Statystyki Międzynarodowej 1994, GUS, Warszawa 1994.
  • Rolnictwo i gospodarka żywnościowa 1986-1990, GUS, Warszawa 1991.
  • Statisticka Rocenka Ceske Republiki 1993, Praha 1993.
  • Woś A., Makroekonomiczne uwarunkowania sytuacji w gospodarce żywnościowej, "Ekonomista" 1993, nr 3.
  • Zarzycki Z., Czynniki demograficzne i społeczne w analizie konsumpcji, UŁ, Łódź 1992.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003802

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.