PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 497 | 39--50
Tytuł artykułu

Testy porównawcze jako źródło informacji o jakości produktu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Comparative Tests as a Source of Information About the Quality of a Product
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono pojęcia, wymiary i metody oceny jakości produktów, rolę testów porównawczych w informacji konsumenckiej, testy porównawcze żywności przeprowadzane przez Konsumencki Instytut Jakości na przykładzie mleka, tłuszczów roślinnych i makaronu.
EN
At presents it is difficult for a consumer to make a decision regarding the purchase of goods the quality of which he considers optimal. It results from a large assortment of products, the technical, usable, aesthetic or economic properties of which are difficult to identify and estimate without a specialized knowledge. That problem should be solved by means of independent, objective, and professional information about the offered products. Comparative tests performed by independent laboratories are throught to be an optimal method of gaining that information, which is commonly pracised by consumers' organizations in market economy countries. In Poland it is the Consumers' Institute of Quality that has initiated such testing and which, in spite of modest financial means and lack of a consumers' magazine, that would be an optimal form of presenting the results of the tests, evaluates the products that are most often bought and advertised. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
39--50
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Wpływ konsumenta na jakość żywności [w:] Optymalizacja jakości wyrobów, AE, Kraków 1995.
  • Bywalec Cz., Transformacja gospodarcza a poziom życia społeczeństwa polskiego (1989-1993), "Ekonomista" 1995, nr 4.
  • Decyzje marketingowe w przedsiębiorstwie eksportującym, red. A. Sznajder, PWN, Warszawa 1986.
  • Dobre i kiepskie makarony, "Rzeczpospolita" 1995, nr 245.
  • Dobre mleko, "Rzeczpospolita" 1995, nr 187.
  • Dulski S., Jakość produkcji - planowanie i zarządzanie, PWE, Warszawa 1971.
  • Ettinger J., Sitting J., Lepsza jakość - lepsze efekty, WNT, Warszawa 1970.
  • Gambin R., Testy porównawcze jakości, Quality Land, 1985, 1.
  • Gdzie kucharek sześć, "Rzeczpospolita" 1995, nr 248.
  • Jogurty pod lupą, "Rzeczpospolita" 1995, nr 227.
  • Kiepska jakość za wysoką cenę, "Rzeczpospolita" 1996, nr 11.
  • Kieżel E., Mechanizm podejmowania decyzji w wielkomiejskim gospodarstwie domowym, "Gospodarstwo Domowe" 1994, nr 1.
  • Kiliński J., Jakość, WNT, Warszawa 1979.
  • Kindlarski E., Jakość wyrobów, PWN, Warszawa 1988.
  • Konsument pod ochroną, "Życie Gospodarcze" 1995, nr 17.
  • Kozioł J.,Koziołowa A., Towar dla współczesnego konsumenta [w:] Optymalizacja jakości wyrobów, AE, Kraków 1995.
  • Leksykon podstawowych pojęć z zakresu jakości wyrobów, red. J. Szymczak, UŁ, Łódź, 1988.
  • Mała encyklopedia jakości, PWE, Warszawa 1984.
  • Mazurek-Łopacińska K., Wiedza o konsumencie źródłem sukcesu przedsiębiorstwa [w:] Przedsiębiorstwo - marketing - strategia, AE, Katowice 1995.
  • Mruk H., Rutkowski I., Strategia produktu, PWE, Warszawa 1994.
  • Ocena tłuszczów roślinnych, "Rzeczpospolita" 1995, nr 26.
  • Oyrzanowski B., Jakość dla konsumenta, producenta i gospodarki narodowej, PWE, Warszawa 1989.
  • Pomoc w wyborze najlepszych, "Rzeczpospolita" 1995, nr 187.
  • Potrzebna ustawa konsumencka, "Rzeczpospolita" 1995, nr 227.
  • Rudnicki L., Konsumpcja gospodarstw domowych w okresie recesji gospodarczej, Ossolineum, Wrocław 1994.
  • Słownik pojęć towaroznawczych, red. I. Duda, AE, Kraków 1994.
  • Testowanie opinii konsumenta, red. S. Sudoł, J. Szymczak, PWE, Warszawa 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000003806

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.