PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 941, t. 1 Agrobiznes 2002 : przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa | 117--125
Tytuł artykułu

Przemiany w samowystarczalności żywnościowej w Polsce w latach 1988-1999

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Changes in Food Self-Sufficiency in Poland in the Years 1988-1999
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano analizę zmian w samowystarczalności żywności rolnictwa w Polsce oraz zmian w spożyciu podstawowych produktów żywnościowych w latach 1988-1999. Zdaniem autorki, powyższa analiza pozwala na następujące uogólnienia: 1) w Polsce podobnie jak w UE krajowa produkcja cukru, warzyw, zbóż, ziemniaków, mięsa, mleka, jaj i masła zabezpiecza ich krajowe zużycie; 2) nadwyżka popytu nad podażą występuje w przypadku ryb i owoców morza; 3) w krajach UE, w przeciwieństwie do Polski produkcja owoców, tłuszczów roślinnych i roślin strączkowych musi być uzupełniania importem.
EN
The paper presents an attempt at evaluating the changes concerning the degree of Poland self- sufficiency in food and consumption levels of basic products of plant of animal origin in Poland in the period 1988-1999. The paper describes the positive as well as the negative changes in the agricultural production brought about in the process of introducing and developing market economy throughout the last decade. The attention has been also draw to the strengths and weaknesses of Polish agriculture during the time of negotiating Poland's accession to the European Union. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Gulbicka B., Michna W., Chmielewska B.: Analiza stanu wyżywienia i bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Seria: Studia i Monografie, lERiGŻ, Warszawa, nr 70. 1994.
  • Michna W., Gulbicka B., Chmielewska B.: Raport o tendencjach zmian oraz stanie wyżywienia społeczeństwa w latach 1980-1991. Seria Studia i Monografie, lERiGŻ, Warszawa, nr 64. 1992.
  • Identyfikacja priorytetów w modernizacji sektora rolno-spożywczego w Polsce. Projekt PHARE PL 9312/05-09/553. FAPA. Warszawa. 1998.
  • Krzyżanowska Z.: Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej w Polsce i Unii Europejskiej, [w:] Integracja polskiej wsi i rolnictwa z Unią Europejską. Wspólna polityka rolna. Fundusze strukturalne. FAPA. Warszawa. 1998.
  • Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc T.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950 - 1991. IŻŻ. Warszawa. 1992.
  • Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc T.: Food consumption in Poland converted into energy and nutrients, 1950-1995. IŻŻ. Warszawa. 1996.
  • Zatoński W., Boyle P.: Health transformations in Poland after 1988. J.Epidemiol.Biostat. Nr 4. 1996.
  • Zatoński W.: Demokracja jest zdrowsza. 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000004104

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.