PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 509 | 77--91
Tytuł artykułu

Obiektywizacja preferencji istotności kryteriów oceny projektów gospodarczych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Objectification of Preferences Relating to Significance of Criteria of Assessment of Business Undertakings
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest przedstawienie koncepcji obiektywizacji istotności kryteriów oceny projektów gospodarczych. Główny nacisk autor położył na: dobór kryteriów oceny oraz pomiar stopnia natężenia cech, generowanie szeregów preferencyjnych, które mają stanowić podstawę do ustalenia stopnia obiektywizacji i nadawanie cech kryteriom cząstkowym.
EN
In the article the author discusses the problems pertaining to the assessment of business undertakings in the context of the application of assessment systems relying on multiple criteria. The author's considerations are devoted to a presentation of a method that would enable the objectification of selected criteria and the construction of a synthetic measure of an undertaking's complex assessment. Emphasis is placed on the issues pertaining to the selection of assessment criteria, generation of preferential series and weighing partial criteria. Moreover, the author specifies how to measure the degree of intensity of those features of an undertaking which constitute the basis for the construction of a system of assessment. The proposed methodology of objectification of preferences relating to the significance of assessment criteria relies not only on the degree of agreement between the generated preference series but also emphasizes issues pertaining to their actual construction. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
77--91
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ackoff R.L. (1969) Decyzje optymalne w badaniach stosowanych, PWN, Warszawa.
  • Brzeziński J. (1978) Elementy metodologii badań psychologicznych, PWN, Warszawa.
  • Gasparski W. (1978) Projektowanie. Koncepcyjne przygotowanie działań, PWN, Warszawa.
  • Jones J.Ch. (1977) Metody projektowania, WNT, Warszawa.
  • Kasprzak T. (1968) Funkcje kryterium opisane na uporządkowanych polach preferencji, PWN, Warszawa.
  • Kolman R. (1973) Ilościowe określanie jakości, PWE, Warszawa.
  • Kotarbiński I. (1975) Traktat o dobrej robocie, Ossolineum, Wrocław.
  • Kozielecki J. (1975) Psychologiczna teoria decyzji, PWE, Warszawa.
  • Kredyty. Poradnik dla praktyków (1993) pod red. A. Rymka, Twigger, Warszawa.
  • Lichtarski J. (1982) Kryteria i metody oceny efektywności przedsięwzięć organizatorskich w przedsiębiorstwie, Prace Naukowe, AE, Wrocław, nr 216.
  • Lisiński M. (1992) Wariantowanie w projektowaniu organizatorskim, Zeszyty Naukowe, AE, Kraków, Seria: Monografie nr 10.
  • Lisiński M., Potocki A. (1976) Badanie hierarchii funkcji w analizie wartości. Zeszyty Naukowe, AE, Kraków, nr 83.
  • Małecki L. (1980) Metodyka zespołowych ekspertów w zarządzaniu, "Przegląd Organizacji", nr 6.
  • Miller D.W., Starr M.K. (1971) Praktyka i teoria decyzji, PWN, Warszawa.
  • Najder Z. (1971) Wartości i oceny, PWN, Warszawa.
  • Nalepka A. (1993) Koncepcja systemu oceny struktury organizacyjnej, Zeszyty Naukowe, AE, Kraków, Seria: Monografie nr 119.
  • Pszczołowski T. (1969) Przechodzenie od rejestru cech do ocen jakości wyrobu i pracy, "Prakseologia", nr 32.
  • Rozin B.B. (1979) Teoria rozpoznawania obrazów w badaniach ekonomicznych, PWN, Warszawa.
  • Siudak M., Zawadzki M. (1979a), Obiektywizacja współczynników wagowych w liniowych modelach oceny, "Przegląd Organizacji", nr 2.
  • Siudak M., Zawadzki M. (1979b) Wybór rozwiązania projektowego z uwzględnieniem współzależności ocen cząstkowych, "Przegląd Organizacji", nr 9.
  • Stabryła A. (1984) Analiza systemowa procesu zarządzania, Ossolineum, Wyd. PAN, Kraków.
  • Steczkowski J., Zeliaś A. (1981) Statystyczne metody analizy cech jakościowych, PWE, Warszawa.
  • Wersty B. (1994) Analiza decyzyjna w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Wyd. AE, Wrocław.
  • Woźniak M. (1980) Ilościowe metody analizy funkcjonowania systemów informacyjno-decyzyjnych. Zeszyty Naukowe, AE, Kraków, Seria: Monografie nr 48.
  • Yule G.U., Kendall M.G. (1966) Wstęp do teorii statystyki, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000004172

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.