PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 784 | 362--373
Tytuł artykułu

Koncepcje konkurencyjności przedsiębiorstwa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Concepts of Enterprise's Competitiveness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto próbę systematyzacji koncepcji źródeł przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw oraz próbę określenia niektórych relacji między najważniejszymi koncepcjami. Omówiono koncepcję produkcji międzynarodowej J.H. Dunninga, koncepcję organizacji przemysłu, koncepcję przewagi konkurencyjnej narodów i łańcucha wartości firmy M. Portera, koncepcję kluczowych kompetencji Hamela i Prahalada, koncepcję wyróżniających firmę zdolności J. Kaya, koncepcję stałego postępu i innowacji P. Druckera oraz koncepcję R.A. D'Aveni'ego stwierdzającego, że wysokie tempo zmian otoczenia rynkowego, technologicznego oraz konkurencyjnego oznacza pojawienie się konkurencji o nowych jakościowo cechach, które wymagają nowych metod ich analizy oraz nowych strategii.
EN
The prupose of this paper is to present, classitu and compare the leading concepts of enterprise's competitiveness. Among others are analized the following concepts: (1) that basing on the international production theory (by Dunning), (2) that basing on the industrial organization theory, (3) Porter's concept of nations advantage and value chain, (4) concept of core competence by Hamel and Prahalad, (5) concept of distinctive competences created by J.Kay, and (6) that basing on enterprennership and innovations (by P. Drucer). The conclusion is: the classical and marketing competiveness concepts lost in importance to innovation's and domination's approaches. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
362--373
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000004723

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.