PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 1 | 127--134
Tytuł artykułu

Zawartość witaminy C, ołowiu i kadmu w wybranych warzywach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Vitamin C, Lead, and Cadmium Contents of Selected Vegetables
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań jest ustalenie poziomu witaminy C i niektórych pierwiastków śladowych (ołów, kadm) w wybranych warzywach dostępnych w codziennym obrocie żywnością na terenie miasta Krakowa.
EN
The aim of studies was to determine the levels of vitamin C and certain metals (Pb, Cd) in selected vegetables. In 1994 the testing was done on vegetables purchased in Cracow shops and on those coming from the agricultural area. The average vitamin C content of the tested vegetables coming from southern Poland was comparable with the data found in the literature. The average lead and cadmium contents of the vegetables coming from the district of Cracow and purchased in Cracow shops were statistically significantly higher than those of the vegetables coming from the agricultural area. The average lead and cadmium contents of certain vegetables bought in Cracow shops exceeded the limits set by the Polish law. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
127--134
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia, cz. VII: Zawartość ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, wanadu, kobaltu w warzywach i owocach, R. Buliński, A. Kot, J. Błoniarz, N. Koktysz, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1986, vol. XIX, nr 1.
  • Błoniarz J., Buliński R., Wpływ emisji w rejonie huty i elektrowni Stalowa Wola na zawartość niektórych pierwiastków śladowych w wybranych warzywach i owocach, cz. I: Zawartość ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, niklu i żelaza w warzywach, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1984, vol. XXXV, nr 1.
  • Buliński R., Błoniarz J., Moskwa R., Wpływ emisji huty szkła "Krosno" na zawartość niektórych pierwiastków śladowych w wybranych warzywach i owocach, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1987, vol. XX, nr 3-4.
  • Elements in Major Raw Agricultural Crops in the United States, 1: Cadmium and Lead in Lettuce, Peanuts, Potatoes, Soybeans, Sweet Corn and Wheat, K.A. Wolnik, F.L. Fricke, S.G. Capar, G.L. Braude, M.W. Meyer, R.D. Satzger, E. Bonnin, "Journal Agriculture Food Chemistry" 1983, nr 31.
  • GEMS, Joint FAO I WHO Food Contamination Monitoring Programme, Summary of 1984-1985, Monitoring Data, WHO, Geneva 1988.
  • Grodzińska K., Godzik B., Metale ciężkie w jarzynach z krakowskich ogródków działkowych, "Aura" 1984, nr 4.
  • Krełowska-Kułas M., Badanie zawartości niektórych pierwiastków śladowych w warzywach, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1990, vol. XXIII.
  • Krełowska-Kułas M., Bestimmung des Gehaltes Ausgewählter Lebensmittel an Blei, Cadmium, Kupfer, Zink und Eisen, "Die Nahrung" 1988, nr 7.
  • Krełowska-Kułas M., Determination of the Level of Certain Trace Elements in Vegetables in Differently Contaminated Regions, "Die Nahrung" 1993, vol. 37, nr 5.
  • Królik K., Wpływ zanieczyszczeń powietrza na zawartość metali ciężkich w warzywach uprawianych w aglomeracji górnośląskiej, AE, Zeszyty Naukowe, Katowice 1987, vol. 106, nr 2.
  • Marchwińska E., Kucharski R., Czyi J., Stężenie kadmu i ołowiu w próbkach ziemniaków z różnych rejonów Polski, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1984, vol. 35, nr 2.
  • Mertz W., Trace Elements in Human and Animal Nutrition, Academic Press, Sydney-Tokyo- Toronto 1987.
  • Pinta M., Absorpcyjna spektrometria atomowa, PWN, Warszawa 1977.
  • Rafalski H., Świtoniak T., Zawartość składników mineralnych w wybranych produktach spożywczych, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1984, vol. XXXV, nr 6.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1978.
  • Schadstoffe in Nahrungsmitteln. Bundesgesundheitsamt, Berlin 1986, vol. 29, nr 1.
  • Swedish Food Regulations. Foreign Substances in Food, "Swedish National Food Administration" 1983, SLV FS 1.
  • Wartanowicz M., Ziemiański S., Rola witaminy C w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1992, vol. XIX, nr 3.
  • Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 III 1993, MP 1993, Nr 22, poz. 233.
  • Zawartość azotanów, azotynów i witaminy C w jadalnych i odrzucanych częściach wybranych warzyw, M. Borawska, N. Omeljaniuk, R. Markiewicz, A. Kasialis, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1994, vol. XXVII, nr 1.
  • Zawartość i współzależność pomiędzy stężeniem witaminy C a kadmem i ołowiem w wybranych warzywach, N. Omeljaniuk, M. Borawska, R. Markiewicz, E. Kulikowska, I. Fałkowska, B. Niewińska, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1994, vol. XXVII, nr 2.
  • Zawartość metali w warzywach z różnych regionów Polski w latach 1986-1988, cz. I: Zawartość ołowiu, kadmu i rtęci, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1990, vol. XLI, nr 3-4.
  • Zawartość pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w warzywach uprawianych w województwie siedleckim, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1989, vol. 1, nr 40.
  • Zommer-Urbańska S., Topolewski P., Wojciech P., Badanie zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w wybranych warzywach i owocach uprawianych na terenie ogródków działkowych i w ogrodnictwie w Inowrocławiu, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1992, vol. XXV, nr 2.
  • Żmudzki J., Oznaczanie zawartości kadmu w materiale biologicznym metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1980, vol. XIII, nr 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005043

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.