PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 2 | 125--133
Tytuł artykułu

Zanieczyszczenia chemiczne żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Chemical Contamination of Foodstuffs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano najczęściej występujące zanieczyszczenia chemiczne w produktach żywnościowych, szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Są to: metale ciężkie, pestycydy, azotany i azotyny, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne oraz pierwiastki radioaktywne. W Polsce niezbędna jest stała kontrola poziomu zanieczyszczeń chemicznych w żywności i szukanie sposobów obniżenia ich we wszystkich środkach spożywczych.
EN
In the paper the author present the most often found chemical contaminants of food products, dangerous to humans. They are: chemical elements, pesticides, nitrates and nitrites, polynuclear aromatic hydrocarbons, and radioactive elements. In Poland there is the necessity to control regularly the level of chemical contamination of foodstuffs and search for a way of decreasing it in all food products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
125--133
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Badanie zawartości azotanów i azotynów w wybranych warzywach surowych oraz poddanych obróbce termicznej, A. Markowska, A. Kolkowska, W. Furmanek, L. Gackowska, B. Siwek, E. Kacprzak-Strzałkowska, A. Błońska, Roczniki PZH 1995, vol. 46.
  • Baryłko-Pikielna N., Tyszkiewicz S., Chemiczne skażenia żywności. Stan i źródła, Ekspertyza KTiChŻ PAN, Warszawa 1991.
  • Codex Alimentarius Commission, Doc. CAC/FAL 3-1976, Rome 1976.
  • Codex Alimentarius Commission, Doc. CAC/FAL 3-1973, Rome 1974.
  • Derache R., Toxicologie et sécurité des aliments, TEC-DOC Lavoisier, APRI A, Paris 1986.
  • Horubata A., Chemiczne zanieczyszczenia żywności w Polsce w świetle wyników ostatnich badań, "Przemysł Spożywczy" 1991, nr 8.
  • Kabata-Pendias A., Piotrowska M., Zanieczyszczenie gleb i roślin uprawnych pierwiastkami śladowymi, CBR, Warszawa 1984, nr 28.
  • Karłowski K., Azotany w warzywach i ziemniakach - propozycje limitowania w Polsce, Roczniki PZH 1990, vol. 41, nr 1-2.
  • Kiem J., Feinendegen L.E., Trace Element Analytical Chemistry in Medicine and Biology, Walter de Gruyter, Berlin-New York 1984.
  • Krełowska-Kułas M., Badanie zawartości niektórych pierwiastków śladowych w warzywach, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1990, vol. 23, nr 3-4.
  • Krełowska-Kułas M., Determination on the Level of Certain Trace Elements in Vegetables in Differently Contaminated Regions, "Die Nahrung" 1993, vol. 37, nr 5.
  • Krełowska-Kułas M., Metal Content in Certain Food Products, "Die Nahrung" 1991, vol. 35, nr 4.
  • Krełowska-Kułas M., Study on Some Trace Elements Content of Certain Internal Organs and Muscles of Porkers, "Die Nahrung" 1990, vol. 34, nr 3.
  • Krełowska-Kułas M., Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1988, nr 276.
  • Krełowska-Kułas M., Zawartość ołowiu, kadmu, miedzi, cynku i żelaza w warzywach, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1989, nr 287.
  • Lipińska J., Oprządek K., Ocena zawartości metali w warzywach z siedleckich ogrodów działkowych, Roczniki PZH 1996, vol. 47, nr 2.
  • Ludwicki J.K., Występowanie rtęci w wybranych środkach spożywczych. Roczniki PZH 1987, vol. 38, nr 3.
  • Migdal W., Napromieniowanie żywności, Roczniki PZH 1990, vol. nr 1-2.
  • Nikonorow M., Urbanek-Krałowska B., Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa 1987.
  • Sokołowska R., Zawartość benzo/a/pirenu w kapuście. Roczniki PZH 1980, vol. 31, nr 1.
  • Wawrzyniak A., Kwiatkowski S., Gronowska-Senger A., Ocena zawartości azotanów i azotynów oraz białka ogółem w wybranych warzywach uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie, Roczniki PZH 1997 vol. 48, nr 2.
  • Zarządzenie MZiOS z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych, zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. Monitor Polski 1993, nr 22, poz. 233.
  • Zawartość metali w warzywach z różnych regionów Polski w latach 1986-1988, cz. I: Zawartość ołowiu, kadmu i rtęci, T. Zawadzka, H. Mazur, M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, K. Ćwiek-Ludwicka, E. Brulińska-Ostrowska, Roczniki PZH 1990, vol. 41, nr 3-4.
  • Zawartość ołowiu, kadmu, rtęci, cynku i miedzi w owocach z różnych regionów Polski, M. Wojciechowska-Mazurek, T. Zawadzka, K. Karłowski, K. Starska, K. Ćwiek-Ludwicka, E. Brulińska-Ostrowska, Roczniki PZH 1995, vol. 46, nr 3.
  • Zbieć M.A., Zdrowa żywność celem działania Komitetu Pozostałości Pestycydów, "Normalizacja" 1988, nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005050

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.