Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
222--227
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Effects of the Quality of Milk Produced in Poland on the Competitiveness of its Products
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule omówiono kryteria jakości mleka. Wskazano na wyższą wartość ekologiczną polskiego mleka i produktów z niego wytwarzanych w porównaniu z ofertą krajów Unii Europejskiej.
Milk used in the dairy industry must meet numerous sanitary, microbiological and chemical standards, determining its technological suitability for processing. The quality of milk produced in Poland is gradually growing. In the years 1999-2002 the percentage of milk satisfying the EU standards increased twofold. Due to less intensive agricultural production in Poland, compared with its level in the EU member states, Polish milk is characterized by higher ecological quality. This factor is becoming more and more important, often deciding about the competitive power of our dairy products. In the EU the production of ecological goods is connected with higher costs. That is why the demand for such products is limited by a relatively low individual income, especially in Poland. It is estimated that 70-80 procent of ecological goods produced in Poland are exported. Our integration with the EU will enable free flow of goods. As the result, higher ecological quality of Polish milk can significantly affect the competitiveness of our dairy products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
222--227
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bautromiuk A. (1999): Popyt na produkty rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2-3, s. 40-52.
- Białasiewicz M. (2001): Francuska lekcja dla mleczarzy. "Boss Rolnictwo", 41, s. 9-13.
- Białasiewicz M. (2002): Rolnictwo ekologiczne - model przyszłości. "Boss Rolnictwo", 10, s. 9-12.
- Czerniewicz M., Kruk A. (2001): Jakość higieniczna mleka a procesy technologiczne. [w:] Materiały II Krajowej Konferencji Naukowej "Perspektywy poprawy jakości mleka", Olsztyn, s. 19-21.
- Dania - wyższe dochody producentów mleka 'organicznego'. (1997). "Boss Rolnictwo", s. 24, 25.
- Jażdżewski K. (2001): Droga polskiego mleczarstwa do Unii Europejskiej. "Przegląd Mleczarski", 10, s. 445-447.
- Jeszcze rok na dostosowanie polskiego mleczarstwa do UE - rozmowa z A. Komorowskim. (2001). "Przegląd Mleczarski", 3, s. 97-100.
- Kariera ekologicznych produktów mlecznych. (1997). "Boss Rolnictwo", 21, s. 21.
- Kobielska Z. (2002): Rolnictwo ekologiczne - brak możliwości czy potrzeb? "Boss Rolnictwo", 31, s. 10-14.
- Kozłowski A., Babuchowski A. (2002): Przyśpieszenie zmian i przeobrażeń w polskim mleczarstwie. "Przegląd Mleczarski", 9, s. 390-395.
- Kroner J. (2001): Prawo dla zdrowej żywności. "Rzeczpospolita", 28 (5801), C4.
- Michna W. (1999): Problemy ekologicznego rozwoju wsi, rolnictwa i gospodarki żywnościowej. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", 2-3, s. 31-39.
- Nitecka E. (2002): Stan dostosowania polskiego sektora mleczarskiego do wymagań Unii Europejskiej w zakresie higieny. "Przemysł Spożywczy", 11, s. 18-21.
- Rolnictwo w trybunie. 2003. "Trybuna", 79, 3.04.2003.
- Runowski H. (1997): Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. SGGW, Warszawa.
- Rynek mleka. Analizy rynkowe. Numery: 1-23, IERiGŻ, Warszawa.
- Seremak-Bulge J. (2001): Dziś i jutro rynku mleka. "Przemysł Spożywczy", 2, s. 20-21 i 46.
- Stepulak S. (2000): Wyzwania dla polskiego sektora mleczarskiego. "Problemy Integracji Rolnictwa", 4(20), s. 55-65.
- Woś A., Zegar J.S. (2002): Rolnictwo społecznie zrównoważone, IERiGŻ, Warszawa.
- Wójcicki W. (2001): Prawne podstawy rolnictwa ekologicznego. "Rynek Rolny", 6, s. 37-40.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005732