PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 3 | 141--145
Tytuł artykułu

Jakość kawy naturalnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Quality of Natural Coffee
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł zawiera przedstawienie i omówienie wyników badań dotyczących oceny drażniącego działania niektórych gatunków kaw. Wskaźnikiem ilości związków drażniących przewód pokarmowy jest w kawie zawartość 5-hydroksytryptamidów kwasów karboksylowych [C-5-HT]. W konkluzji stwierdzono, że zawartość związków drażniących w kawie powinna stanowić, obok zalet smakowych, jadno z ważnych kryteriów branych pod uwagę przy wyborze gatunku kawy.
EN
Due to high consumption of coffee in Western countries a lot of people suffer from various disorders, such as stomach-ache, burning sensation in esophagus, enterospasms, colic, compressing sensation around liver and gall bladder. As a result of analytical and clinical studies it was discovered that those symptoms were brought about by a group of chemical compounds contained in coffee beans or formed during the roasting process, generally called the compounds irritating alimentary duct. The content of C-5-HT is considered to be the indicator of the total amount of these compounds in coffee. On the basis of the literature and own results it can be stated that the amount of irritating compounds in coffee should be - beside the quality of taste - one of the criteria taken into consideration when choosing the sort of coffee. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
141--145
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Badanie zawartości cynku, magnezu, manganu, miedzi w różnych gatunkach kawy i jej naparach, Ł. Sędrowicz, R. Olędzka, R. Michalska, E. Prymek, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1997, t. 30.
  • Chalcarz W., Działanie kofeiny na organizm, "Przemysł Spożywczy" 1990, nr 9.
  • Clarke R.J., Macrae R., Coffee, vol. 1: Chemistry, Elsevier Applied Science Publ., London-New York 1985.
  • Falandysz J., Kotecka W., Zawartość Cu, Mn, Zn i Fe w ziarnie i naparze kawy naturalnej, "Przemysł Spożywczy" 1990, nr 10.
  • Hasik J., Hryniewiecki L., Badanie kliniczne kawy naturalnej o zmniejszonej zawartości substancji drażniących przewód pokarmowy, praca nie publikowana, 1990.
  • Hrankowski H., Kawa, surowiec, technologia, WNT, Warszawa 1976.
  • Kłobukowski J., Cichoń R., Kozikowski W., Wpływ spożycia diet zawierających kawę na wartość odżywczą białka, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 1997, t. 30.
  • Lempka A., Towaroznawstwo produktów spożywczych, wyd. 2, PWE, Warszawa 1985.
  • Maier H.G., Kaffe, Verlag Paul Parey, Berlin-Hamburg 1981.
  • Masłowska J., Bielawska M., Badanie poziomu amin aromatycznych w wybranych produktach spożywczych, Roczniki PZH 1995, nr 4.
  • Matyjaszczyk E., Zmiany jakości kawy palonej, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 9.
  • Młodecki H., Piekarski L., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1982.
  • Podbielowski Z., Słownik roślin użytkowych, PWRiL, Warszawa 1985.
  • Rum L., Tajemnice kawy Mokka, "Przegląd Gastronomiczny" 1998, nr 1.
  • Stranc A., Astra - naturalna kawa o zmniejszonej zawartości związków drażniących, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 3.
  • Stranc A., Działanie drażniące kawy naturalnej i związki je wywołujące, "Przemysł Spożywczy" 1990, nr 9.
  • Stranc A., Zawartość związków drażniących w naparach kawowych w zależności od sposobu zaparzania, "Przegląd Gastronomiczny" 1993, nr 2.
  • Stranc A., Znak profilaktyki cholesterolowej dla kawy Astra, "Przemysł Spożywczy" 1994, nr 7.
  • Stranc A., Sławińska H., Ocena zawartości związków drażniących w niektórych kawach naturalnych, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 9.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005808

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.