PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 533 | 17--27
Tytuł artykułu

Aspekty przestrzenne zmian w spożyciu żywności ludności rolniczej w Polsce

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Aspect of Spatial Changes in Food Consumption of Rural Population in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki badań zmian konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latch 1987-1995 i ich zróżnicowanie w ramach 9 makroregionów Polski. Tendencje w spożyciu żywnośći scharakteryzowano używając 12 syntetycznych wskaźników wyrażających wielkość spożycia na 1 osobę miesięcznie 12 podstawowych artykułów spożywczych.
EN
An analysis of changes in food consumption in respect to rural population in Poland demonstrates the existence of two opposing trends. In the investigated period there was noted a decrease in the consumption of milk, cheese, eggs and meat and, to a lesser extent, of cereals and potatoes. At the same time the consumption of fish and fruit and slightly of vegetables increased. There was also a change in the structure of fats consumption - there overall consumption fell while vegetable fats consumption was on the increase. As regards macroregions there were marked difeerences in the level of food consumption. This was the consequence of both the existing different eating habits in particular macroregions. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
17--27
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000008363

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.