PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 530 | 21--39
Tytuł artykułu

Analiza wpływu wybranych czynników na ocenę cech sensorycznych produktu zintegrowanego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analysis of the Effects of Selected Factors on the Assessment of Sensory Characteristics of an Integrated Product
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki badań płynnych przetworów owocowych, których celem było określenie wpływu na ocenę poszczególnych cech sensorycznych produktu zintegrowanego (produkt + opakowanie) następujących czynników: - płci oceniających, rodzaju produktu, producenta. Autorki stwierdziły, że znajomość producenta w najwyższym stopniu wpływa na ocenę cech sensorycznych opakowania i zawartego w nim produktu.
EN
The effects of the sex of a panelist, sort of product, and producer on the assessment of sensory characteristics of a product and the appearance of its package were examined. The analysis was done for fruit juices in cartons. The sensory assessment was performed by a panel using the point method. (short orig. abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--39
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Berdowski J., Słowińska E., Opakowania w przemyśle spożywczym, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 8.
  • Cichoń Z., Towaroznawcza koncepcja diagnozowania i wartościowania zmian jakości produktów spożywczych w ujęciu logistycznym, AE, Zeszyty Naukowe, Seria specjalna: Monografie, Kraków 1992, nr 107.
  • Cichoń Z., Ucherek M., Badanie preferencji konsumenckich płynnych przetworów owocowych i ich opakowań, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1997, nr 487.
  • Cichoń Z., Ucherek M., Estimation for Fruit Juices Packaging in Marketing Researches, Proceedings of the 5th International Commodity Science Conference, Poznań, September 12-21,1996.
  • Juszczyńska B., Marketing i analiza sensoryczna, "Marketing i Rynek" 1996, nr 8-9.
  • Konsumpcja soków i napojów owocowych według badań Instytutu" Pentor", doniesienie, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1995, nr 4.
  • Köster E.P., Factors Affecting Consumer Acceptance of Food, Proceedings of ESN Seminar: Sensory Quality and Consumer Acceptance of Food, Warsaw, June 20-22, 1996.
  • Lyon D.H., Guideliness for Sensory Analysis in Food Product Development and Quality Control, Chapman & Hall, London 1992.
  • Masten D.L., Packaging's Proper Role is to Sell the Product, "Marketing News" 1988, January, USA.
  • Matuszewska I., Sensoryczne metody ocen konsumenckich - charakterystyki i zastosowanie, "Przemysł Spożywczy" 1992, nr 7.
  • McEwan J., Review of Consumer Test, Proceedings of ESN Seminar: Sensory Quality and Consumer Acceptance of Food, Warsaw, June 20-22, 1996.
  • Neumann R., Molnar P., Sensorische Lebensmitteluntersuchung, Fachbuchverlag, Leipzig 1991.
  • Piggott J.R., Sensory Analysis of Food, Elsevier Applied Science, London-New York 1988.
  • Pokorny J., Profiling the Sensory Analysis of Food Products, Materiały z konferencji nt. Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze stosowane w przetwórstwie żywności, Wrocław, 4-5 X 1994.
  • Rocznik Statystyczny 1995, GUS, Warszawa 1996.
  • Sidel J., Stone H., Measuring Sensory Quality and Setting Consumer Standards, Proceedings of ESN Seminar: Sensory Quality and Consumer Acceptance of Food, Warsaw, 20-22 June 1996.
  • Stampanoni C.R., How do People React on Flavour and Fragrance Impulses? "Lebensmittel- Technologie" 1992, nr 25.
  • Walden-Kozłowska A., Z badań nad promocyjną funkcją opakowań, "Opakowanie" 1995, nr 3.
  • Zeliaś A., Steczkowski J., Analiza wariancyjna i kowariancyjna w badaniach ekonomicznych, PWN, Warszawa 1982.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000008370

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.