PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998/1999 | 32/33 | 141--149
Tytuł artykułu

Efektywność energetyczna produkcji ziemniaków w wybranych gospodarstwach indywidualnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Energetic Efficiency of Potato Production in Selected Indyvidual Farms
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania była ocena energochłonności zróżnicowanych technik produkcji ziemniaków w gospodarstwach indywidualnych, na które przypadało, wg danych z 1997 roku, ponad 98 procent krajowej powierzchni uprawy tej rośliny. W celu rozwiązania postawionego problemu przeprowadzono badania ankietowe w 30 gospodarstwach rodzinnych, położonych na terenie województwa kieleckiego. Analizowano proces technologiczny od uprawek pożniwnych po zbiorze przedplonu do transportu zebranych bulw do ośrodka gospodarczego oraz ich rozładunku włącznie.
EN
The purpose of the paper is to estimate the energy consumption in the production of potatoes in individual farms, depending on the applied techniques of production. The studies conducted in 30 farms lying on the area of the Kielce region. Taking into concideration the technological level of particular production activities, the examined farms were divided into 3 groups which differed in reference to the degree of mechanisation of the cultivation and harvest of potatoes. The cumulated consumption of energy was calculated using a method of nanlysis of prosesses distinguishig 4 energy streams, namely live energy, direct carries of energy (oil), raw materials and materials (seed-potatoes, mineral fertilisers and organic means of plant protection), permanent means (machines and agricultural tools). (short original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
141--149
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009178

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.