PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 61 (nr 813) | 65--75
Tytuł artykułu

Reakcje niepożądane (opaczne) na składniki pożywienia - alergeny w żywności

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy tej omówiono rodzaje niepożądanych reakcji na pokarm. Szczególny nacisk położono na reakcje alergiczne spowodowane składnikami pokarmowymi oraz ich mechanizm, a zwłaszcza reakcje I typu. Dokonano przeglądu literatury na temat alergenów pokarmowych najczęściej powoduących wystąpienie reakcji alergicznych, z uwzględnieniem ich budowy, reakcji krzyżowych oraz wpływu procesów technologicznych. Ważną częścią pracy jest omówienie metod zmniejszania alergenności białek w celu uzyskania produktów niskoalergicznych.
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009212

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.