Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Kriofilne drożdże winiarskie wykazały zróżnicowaną oporność na sirkowanie. W obu podłożach mineralnym i moszczu jabłkowym dynamika wzrostu drożdży, żywotność, aktywność fermentacyjna zależała od stężenia dwutlenku siarki, temperatury hodowli, pH i ras drożdży. Znaczne obniżenie przeżywalności drożdży (30:75 procent) i aktywności fermentacyjnej (60:69 procent) było obserwowane przy zawartości 100 mg/l dwutlenku siarki w podłożu. Najbardziej odporny na działanie dwutlenku siarki był sulfitowy szczep Johannisberg, a najbardziej wrażliwa rasa Johannisberg-Riesling.
Rocznik
Numer
Strony
37--47
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009237