PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 61 (nr 813) | 37--47
Tytuł artykułu

Wpływ siarkowania na przeżywalność i aktywność fermentacyjną kriofilnych drożdży winiarskich

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kriofilne drożdże winiarskie wykazały zróżnicowaną oporność na sirkowanie. W obu podłożach mineralnym i moszczu jabłkowym dynamika wzrostu drożdży, żywotność, aktywność fermentacyjna zależała od stężenia dwutlenku siarki, temperatury hodowli, pH i ras drożdży. Znaczne obniżenie przeżywalności drożdży (30:75 procent) i aktywności fermentacyjnej (60:69 procent) było obserwowane przy zawartości 100 mg/l dwutlenku siarki w podłożu. Najbardziej odporny na działanie dwutlenku siarki był sulfitowy szczep Johannisberg, a najbardziej wrażliwa rasa Johannisberg-Riesling.
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009237

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.