Warianty tytułu
Determining the Levels of Selected Trace Elements in Foodstuff as the Parameters of the Product Quality
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było określenie zawartości ołowiu, kadmu, żelaza, miedzi i cynku w wybranych produktach spożywczych (m.in. pieczywie, mleku, mięsie), dostępnych w codziennym obrocie żywnością na terenie miasta Krakowa.
The objective of the studies was to determine the lead, cadmium, iron, copper and zinc contents of selected food products available in daily food traffic in Cracow. It has been found out that all the tested food products were contaminated with lead and cadmium. The iron, copper and zinc contents of food products were different from those given in the Tables of Contents and Nutritive Values of Food Products used in Poland. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--11
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Jabłoński E., Zawartość i dostępność żelaza w wybranych gatunkach pieczywa, Bromat. Chem. Toksykol. 1979, nr 12.
- Juszkiewicz T., Skażenie pierwiastkami śladowymi zwierząt i żywności pochodzenia zwierzęcego, Materiały I Krajowej Konferencji nt.: Wpływ zanieczyszczenia pierwiastkami śladowymi na przyrodnicze warunki rolnictwa, cz. I, Puławy 1978.
- Krauze S., Bożyk Z., Piekarski L., Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego, PZWL, Warszawa 1966.
- Krełowska-Kułas M., Badanie zawartości niektórych pierwiastków śladowych w wybranych narządach wewnętrznych i mięsie zwierząt rzeźnych z terenu województwa miejskiego krakowskiego, cz. I: Zawartość ołowiu, kadmu, miedzi, cynku i żelaza w nerkach, wątrobie i mięsie świń, Acta Agr. et Silv. 1987, vol. XXVI.
- Krełowska-Kułas M., Zawartość ołowiu, kadmu, żelaza, miedzi i cynku w mleku surowym, Bromat. Chem. Toksykol. 1987, vol. XX, nr 3-4.
- Nabrzyski M., Gajewska R., Badanie zawartości rtęci, kadmu i ołowiu w żywności, Roczn. PZH 1984, vol. XXXV, nr 1.
- Nikonorow M., Zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne żywności, WNT, Warszawa 1980.
- Nikonorow M., Piekacz H., Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zanieczyszczenia metalami szkodliwymi dla zdrowia, cz. III, Roczn. PZH 1978, nr 29.
- Pfannhauser W., Pehanek U., Die Belastung der Nahrung in Österreich mit Toxischen Schwermetallen, Lebensmittel u. Ernahrung 1977, nr 30.
- Piekarska J., Łoś-Kuczera M., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, PZWL, Warszawa 1983.
- Rafalski H., Świtoniak T., Zawartość składników mineralnych w wybranych produktach spożywczych, Roczn. PZH 1984, vol. XXXV, nr 6.
- Rakowska M., Secomska B., Rola produktów zbożowych w kształtowaniu prawidłowego spożycia, Żywienie Człowieka 1974, nr 1.
- Sapek A., Oznaczanie ołowiu, niklu i kobaltu w wyciągu glebowym metodą ASA po zagęszczeniu do fazy organicznej, Chem. Anal. 1974, nr 19.
- Szczygieł A., Piekarska J., Horszczaruk L, Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, cz. II-VI, PZWL, Warszawa 1975.
- Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, cz. I, A. Szczygieł, J. Piekarska, B. Muszkatowa, Z. Klimczak, PZWL, Warszawa 1976.
- Woidich H., Pfannhauser W., Schwermetalle in der Nahrung-Analytische Kontrolle in Österreich, Nahrung 1977, nr 21.
- Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 III 1993 roku, Monitor Polski z 11 V 1993, Nr 22, poz. 233.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009253