PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 495 | 59--64
Tytuł artykułu

Wpływ żywienia cieląt mieszankami treściwymi na jakość mięsa

Warianty tytułu
Effect of Feeding Calves on Substantial Mashes on the Quality of Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy omówiono wpływ żywienia cieląt mieszankami treściwymi prestarter i starter z udziałem mączki kryla na jakość mięsa. Badano właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa.
EN
The results of studies on the effect of feeding calves on prestarter and starter mashes including krill meal on physicochemical and sensory characteristics of the meat are presented. It has been found out that the differentiated system of feeding does not affect significantly the analysed quality factors of meat. The obtained values of both the physicochemical and sensory parameters are typical of the meat from young cattle. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
59--64
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Btinning K., Hamm R., Über die Häminbestimmung in Fleisch mittels der Methode von Hornsey, Fleischwirtschaft 1970, nr 50.
  • Elandt R., Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego, PWN, Warszawa 1964.
  • International Organization for Standardization, Subkomittee ISO/TC 34/SC 6, Meat and Meat Products, December 1969.
  • Kędzior W., Sikora T., Niektóre a5pekty badań nad jakością mięsa zwierząt rzeźnych, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1980, nr 128.
  • Klima D., Kopalova M., Veda a vyzkum prumyslu potravinarskeho, Sbornik praci vyzkum neho ustavu pro meso w Berne, STJ, Praha 1960.
  • Kortz.T., Różyczka J., Gajewska-Kołaczyk S., Methodical Aspects of the Objective Determination of Colour in Fresh Park Meat, Roczniki Nauk Rolniczych B-90, nr 3.
  • Krełowska-Kułas M., Kędzior W., Właściwości mięsa i tłuszczu buhajków żywionych paszami z udziałem lasalocidu, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1992, nr 386.
  • Krełowska-Kułas M., Kędzior W., Wpływ żywienia trzody chlewnej mieszanką pasz z udziałem kryla na jakość mięsa, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1990, nr 321.
  • Określenie składu chemicznego, właściwości fizykochemicznych i przydatności technologicznej mięsa różnych odmian bydła czarno-białego, A. Pisula (red.) SGGW-AR, Warszawa 1977.
  • PN-73/A-82110 - Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.
  • PN-73/A-82111 - Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
  • PN-75/A-04018 - Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko.
  • PN-77/A-82058 – Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.
  • Tyszkiewicz S., Badanie fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa 1969.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009259

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.