Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
The Slowness Functions for the Assessment of Rape Oil Savouriness
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy omówiono wpływ warunków przechowywania oleju (temperatura, światło) na jego smakowitość. Do opracowania wyników zastosowano funkcje powolności.
The kinetic functions of speed and slowness are used for the description of concave and convex, falling and rising curves. The notions of order, rate constants, specific and unitary rates are introduced. The slowness functions enable a more precise representation of the experimental data as compared with the present practice. The use of the slowness function is exemplified by the description of changes in the savouriness of rape oil stored at the temperatures of 282 K and 293 K under the conditions of light and darkness. The dynamics of the processes is determined. The rates at which the savouriness of the oil undergoes changes during storing are compared. The studies make it possible to determine how many times, under given storing conditions, one process runs faster than the other. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--20
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
- Kinetyka kwalitonomiczna, E. Kondratowicz, E. Smaga, T. Stanisz, K. Stokłosa, D. Sybistowicz, wyd. II, AE, Kraków 1990.
- Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, J. Czermiński, A. Iwasiewicz, Z. Paszek, A. Sikorski, PWN, Warszawa 1974.
- Pardun H., Kroll E., Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten mit Hilfe einer automatischen Version des SWIFT-Testes, "Fette, Seifen, Anstrichmittel" 1972, nr 6.
- Pardun H., Kroll E., Der Schaal-Test, ein einfaches Mittel zur Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten, "Deutsche Lebensmittel-Rundschau" 1970, nr 12.
- Tilgner D., Analiza organoleptyczna żywności, Przem. Lekki i Spoż., Warszawa 1975.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009266