PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 520 | 21--29
Tytuł artykułu

Wpływ dwustopniowego krzyżowania owiec na jakość mięsa jagniąt

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Impact of Two-Stage Crossbreeding of Sheep on the Quality of Meat of Lambs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem podjętych badań było określenie wpływu dwustopniowego krzyżowania owiec pogórza na cechy jakościowe mięsa jagniąt.
EN
In the article the authors present the results of the investigation into the quality of the meat of lambs obtained from the two-stage crossbreeding of submontane sheep and Frisian breed with rams of Blackface breed, Ile de France, Texel and Polish merino. The cross-breeding had a varied impact on the evaluated parameters of the quality of meat of the lambs. The highest quality was obtained in the case of cross-breeding with the ram of Blackface breed and the lowest with Texel ram. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--29
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej, WNT, Warszawa 1975.
  • Bünning K., Hamm R., Über die Häminbestimmung in Fleisch mittels der Methods von Hornsey, t. 50, Fleischwirtschaft 1970.
  • Ciuruś J., Czernek S., Piestrak T., Zarys projektu rozwoju owczarstwa w rejonach górskich i pogórza Polski, "Owczarstwo" 1979, 5.
  • Effect of Dietarg Stress on Lamb Carcass Composition and Quality, J .A. Jacobs, R.A Field, M.P. Botkin, M.L. Riley, J. Animal Sci., 1973, 36 (2).
  • Gruszecki T., Borkowska A., Zawartość metali ciężkich i jakość tkanki mięśniowej jagniąt różnych genotypów, materiały z konferencji nt. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania wartości rzeźnej i jakości mięsa, Lublin 1996.
  • International Organization for Standardization Subkomittee ISO/TC 34/SC 6, Meat and Meat Products, December 1969.
  • Klima D., Kopalowa M., Veda a vyzkumprumyslu potravinarskeho. Sbornik praci wyzkumneho ustavu pro meso w Berne, STJ, Praha 1960.
  • Korman K., Musiał A., Osikowski M., Przydatność do tuczu, wartość rzeźna i jakość mięsa jagniąt Z dwustopniowego krzyżowania owiec merynosowych z trykami tej samej rasy mięsnej, Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych, 1986, z. 303.
  • Kortz J., Różyczka J., Gajewska-Kołaczyk S., Methodical Aspects of the Objective Determination of Colour in Fresh Pork Meat, Rocz. Nauk. Rol. 1968, B-90, 3.
  • Krupiński J., Aktualna sytuacja polskiego owczarstwa i perspektywy jego rozwoju, Biuletyn Informacyjny J.Z., 1992, 3-4.
  • Osikowski M., Borys B., Korman K., Jakość tuszy i mięsa jagniąt z krzyżowania towarowego maciorek merynosa polskiego z trykami ras polskich, Rocz. Inst. Przem. Mięsn. i Tłuszcz., 1982, t. XIX.
  • Pakulski T., Osikowski M., Przydatność do tuczu, wartość rzeźna i jakość mięsa tryczków mieszańców merynosa bułgarskiego z merynosem polskim i niemieckim, Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych, 1986, z. 303.
  • PN-A-04018:1975 - Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko.
  • PN-A-82058:1977 - Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.
  • PN-A-82110:1973a - Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.
  • PN-A-82110:1973b - Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
  • Przydatność do tuczu i wartość rzeźna jagniąt z dwustopniowego krzyżowania rasy fińskiej i ras mięsnych, M. Osikowski, B. Borys, J. Pezyna, J. Skonieczny, Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych, 1986, z. 303.
  • Przydatność do tuczu i wartość rzeźna jagniąt z dwustopniowego krzyżowania towarowego owiec merynosowych Z trykami ras plennych (fryz, owca olkuska) i mięsnych, B. Borys., R. Dulewicz, W. Orzechowska, M. Osikowski, Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych, 1986, z. 303.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
  • Sarican C., Wagner K.H., Wagner-Hering E., Gehalt an Protein und Mineralstoffen im Lammfleisch (Musc. longissimus dorsi) von verschiedenen Kreuzungen, "Fleischwirtschafts" 1976, t. 12.
  • Sharthose W.E., Effect of Level of Feeding Preslaughter Stress and Method of Slaughter on Post Morten Glycolysis of Sheep Muscles, Meat Sci., 1978, z. 2/3.
  • Smolińska T., Górska I., Niektóre wskaźniki technologiczne i konsumpcyjne mięsa owiec merynosowych i cygyjskich, Zeszyty Naukowe WSR 1967, Zootechnika XIV, 71.
  • Solomon M.B., Kemp J.D., Moody W.G., Effect of Breed and Slaughter Weight on Physical. Chemical and Organoleptic Properties of Lamb Carcasses, J. Anim. Sci., 1980, 51, 5.
  • Tilgner D.J., Analiza organoleptyczna żywności, WPLiS, Warszawa 1957.
  • Tyszkiewicz S., Badanie fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa 1969.
  • Załuska K., Badania nad wpływem czynników: kastracji, terminu urodzenia w obrębie kotelni i rasy na zmienność wzrostu i rozwoju oraz na wartość poubojową tuczonych jagniąt, praca habilitacyjna, WSR, Olsztyn 1968.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009277

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.