PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 520 | 32--41
Tytuł artykułu

Jakość żywieniowa tłuszczów roślinnych i zwierzęcych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Nutritional Value of Plant and Animal Fats
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W prawidłowym żywieniu człowieka obecność tłuszczów, zarówno pochodzenia roślinnego, jak zwierzęcego ma istotne znaczenie. Tłuszcze zwiększają kaloryczność posiłków, a także wartość odżywczą przyrządzonych potraw. Nadmiar tłuszczu jednak jest szkodliwy dla zdrowia człowieka. Należy zatem dążyć do ograniczenia ilości tłuszczu w zwyczajowym żywieniu.
EN
The present article characterizes plant and animal fats in terms of their chemical composition. Nutritional values of particular ingredients and the role of edible fats in proper human diet have been discussed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
32--41
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Charakterystyka żywieniowa dostępnych na rynku produktów tłuszczowych, N. Baryłko-Pikielna i in., "Polski Consensus Tłuszczowy", Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, 4, Warszawa-Kraków 1996.
  • Gertig H., Przysławski J., Rola tłuszczów w żywieniu człowieka, "Żywienie Człowieka i Metabolizm", XXI, 4, Warszawa 1994.
  • Kozłowska-Wojciechowska M., Zasady racjonalnego żywienia, "Nowa Medycyna. Żywienie a Zdrowie", III, 21, 1996.
  • Krajewski K., Wybrane czynniki kształtujące zmiany w spożyciu tłuszczów stołowych w Polsce w latach 1990-1995, "Żywność, Technologia, Jakość", 4/9, PTTŻ, Oddział Małopolski, Kraków 1996.
  • Międzybrodzka A., Błędy żywieniowe społeczeństwa polskiego, "Żywność, Technologia, Jakość", I, PTTŻ, Oddział Małopolski, Kraków 1994.
  • Niewiadomski H., Technologia tłuszczów jadalnych, WNT, Warszawa 1993.
  • Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne), Ś. Ziemlański i in., "Żywienie Człowieka i Metabolizm", XXI, 4, Warszawa 1994.
  • Normy żywieniowe dla ludności w Polsce, red. A. Gronowska-Singer, PWN, Warszawa 1987.
  • Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza, M. Kuczera-Łoś i in., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1990.
  • Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Rola żywienia w profilaktyce miażdżycy. Tłuszcze, flawonoidy, witaminy antyoksydacyjne, "Po1ski Consensus Tłuszczowy", Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, 4, Warszawa-Kraków 1996.
  • Szostak-Węgierek D., Dieta w hiperlipidemiach, "Nowa Medycyna. Żywienie a zdrowie", III, 21, 1996.
  • Ziemlański Ś., Budyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009282

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.