Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Quality of Food Products and the Quality of Life
Języki publikacji
Abstrakty
Przejście z orientacji produkcyjnej na marketingową wymusiło na producentach żywności pewne procesy dostosowawcze. Zaspokajanie potrzeb klientów staje się najważniejszym zadaniem przemysłu spożywczego. Producenci żywności, chcąc znaleźć zbyt dla swoich wyrobów, powinni badać motywy zakupu i potrzeby konsumenta. Jednocześnie żywność ta musi być gwarantowanej jakości. W artykule omówiono narzędzia służące wytwarzaniu żywności wysokiej jakości.
Conversion on marketing orientation extorted on food producers the adaptation processes. Realization of customers needs becomes with most important assignment of food prossesing industry. Producers of food wanting to find of too one's own articles should to try to give answers on questions which one of motives direct buyers at taking place of purchase, why, when and in which one aim buy articles. In hereby to elaboration was tried to give answers on questions relating motives of collection of decision about purchase of commodity, and of quality as determinant of that decision. Separated factors putting into influencing on quality of food prossesing industry products with regard of activities undertaken in care for highest since moment of beginning of production to the sale product of final buyers. (original abstract)
Rocznik
Strony
121--127
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Borycka B. (2000): Aspekty zdrowotnej jakości żywności, "Problemy Jakości" 3. s. 1.1-12.
- Nieścior A. (2000): Jakość życia jednostki. "Problemy Jakości" 12, s. 8.
- PN-ISO 8402: 1996: Zarządzanie jakością i zapewnienie jakości. Terminologia. s. 362.
- Sikora T., Kołożyn-Krajewska D. (1998): Zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji przy zastosowaniu HACCP. Materiały konferencji: Jakość Wyrobów w gospodarce rynkowej. Kraków: AE s. 105.
- Urbaniak M. (1995): System HACCP - narzędziem do uzyskania produktów gwarantowanej jakości. "Problemy Jakości" 6, s. 13.
- Waszkiewicz-Robak B., Nitecka E. (1999): Systemy zapewnienia jakości i niektóre aspekty prawe żywnościowego, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zbiorowa pod red. F. Świderskiego, Warszawa.
- Wiśniewska M. (2000): Normy ISO serii 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego. ODDK Gdańsk, s. 9-10.
- Zalewski R.I. (1998): HACCP i ISO 9000 jako narzędzie w dostosowaniu sektora rolno-żywnościowego do reguł rynku europejskiego. Materiały konferencji: Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej. AE Kraków, s. 147.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009438