Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Credit Factors in the Agribusiness Development
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł dotyczy kredytowania rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego przez banki w Polsce. Autor przedstawia politykę i procedurę pozyskania kredytów oraz omawia ryzyko kredytowe i sposoby jego ograniczania. Analizuje strukturę wykorzystania kredytów przez rolników na podstawie danych uzyskanych z Banku Gospodarki Żywnościowej SA, Oddział w Szczecinie, za lata 1996-1999. Szczególne zapotrzebowanie istnieje na kredyty preferencyjne, inwestycyjne i na dłuższy okres ich spłaty.
Genesis of the work was crisis situation in Polish agriculture which needs financial support. One of the possible ways of that support is preferential credit. The aim of the paper is the present the policy and procedure of bank crediting and its risk. The base of article is Food Economy Bank agricultural credits forms and range as well as its activity in food processing sector. Work covers period of 1996-1999 and Regional Branch of the Bank in Szczecin. Paper is finished with practical conclusions. (original abstract)
Rocznik
Strony
358--366
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Dębski W. (1994): "Bank i Kredyt" nr 10, s. 33.
- Gruszka B. (1998): Analiza kredytowa i fundamentalna. Studium bankowości. T. II, Gdańsk, s. 12.
- Heropolitańska J., Jagodzińska-Serafin E., Kruglak J., Ryżewska S. (1999): Kredyty, pożyczki i gwarancje bankowe. Warszawa, s. 67.
- Sierpińska M., Jachna T. (1997): Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Warszawa, s. 232.
- Pałasz L., Spychalski G. (1995): System finansowania w rolnictwie w procesie transformacji gospodarczej. Zachodniopomorskie Forum, "Finanse" 95, Szczecin-Expo, s. 143.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009470