Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Level of Agriculture Income and Consumption own Products in Households
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule zanalizowano wielkość spożycia produktów własnych w gospodarstwach domowych w zależności od poziomu dochodu rolniczego. Analizą objęto 371 gospodarstw, w których rolnicy określili ilość i wartość spożycia własnych produktów żywnościowych. W badaniach uwzględniono spożycie wybranych produktów zwierzęcych i roślinnych, takich jak: mleko, jaja, mięso i ziemniaki.
The aim of this study was to estimate the dimension of foodstuffs from own production in households of farmer's according the level of agriculture income. To accomplish the research purpose we use the empirical material from 371 farms where farmers designated the quantity and value of consumption own foodstuffs. In the investigation farms value of animal products was higher in comparison with crop products. In the farms where agriculture income was higher than 10000 zl the consumption of milk, meat and potatoes has decreased with rise of agriculture income. (original abstract)
Rocznik
Strony
484--489
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Klepacki i in. (1998): Przestrzenne zróżnicowanie technologii produkcji roślinnej w Polsce i jego skutki. Warszawa. Fundacja "Rozwój SGGW".
- Kowrygo B., Rejman K. (2000): Oczekiwania współczesnego konsumenta wobec rynku żywności w procesie integracji z Unią Europejską. W: Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Wrocław: Wyd. AE we Wrocławiu.
- Rocznik statystyczny GUS. Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009670