Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
An Implementation of a Quality Management System in an Enterprise on the Example of the Meat Works "Mazury" in Ełk
Języki publikacji
Abstrakty
W pierwszej części artykułu zaprezentowano następujące systemy zapewniania jakości: Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP), Good Manufacturing Practice (GMP), normy ISO 9000, Total Quality Management (TQM) oraz Kaizen. W części drugiej omówiono proces wdrożeniowy systemu jakości w Zakładzie Mięsnym w Ełku.
High quality of products is animportant element of being competitive in the food market. This article presents a kind of Quality Management Systems: Hazard Analysis and Critical Control Point, Good Manufacturing Practice, Total Quality Management, ISO 9000, ISO 14000, PN N 18001, Kaizen - a new Management Strategy in Polish Companies. (original abstract)
Rocznik
Strony
497--504
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Białasiewicz M. (1999): Jak kontrolować jakość żywności. "Boss - Rolnictwo", nr 24, 12.
- Hamrol A., Mantura W. (1998): Zarządzanie jakością, teoria i praktyka. PWN, Warszawą 206.
- Kołożyn-Krajewska D. (1999): HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SiT NOT SPOŻ, 48.
- Kwiatek K. (1998): HACCP jako narzędzie zapewniające produkcje zdrowej żywności. "Gospodarka Mięsna" nr 9, 25.
- Menedżer jakości. Pod red. J. Bagińskiego (2000). PW, Warszawa, 201.
- Srzednicki A., Sokołowicz W. (2000): System zapewnienia jakości. Wyd. C.H. Beck, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009672