PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 916, t. 1 Zmiana warunkiem sukcesu : transformacja przedsiębiorstw - problemy, metody, efekty | 185--193
Tytuł artykułu

Kierunki zmian zarządzania organizacją na przykładzie firmy BRAC (Bangladesh Rural Advancement Comitee) w Bangladeszu

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
A Directions of Organisation Management Changes on the Example of BRAC (Bangladesh Rural Advancement Comitee) in Bangladesh
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W referacie przedstawiono cele i strukturę, działalność i zmiany organizacyjne nietypowej instytucji finansowej BRAC (Bangladesh Rural Advancement Comitee) działającej w Bangladeszu od 1972 roku. Misją tej instytucji jest m.in. szeroko rozwinięta pomoc osobom z terenów wiejskich (szczególnie kobietom) chcących rozpocząć własną działalność gospodarczą. Autor rozpatrzył jakie motywacje towarzyszą powstawaniu takich małych przedsiębiorstw. Dalej omówił specyfikę działania tych mikro-przedsiębiorstw, uwarunkowaną głównie elementami kulturowymi i historycznymi kraju.
EN
The paper presents aims and structure, activity and organisational changes of atypival financial institution BRAC (Bangladesh Rural Advancement Comitee) which works in Bangladesh since 1972. A special mission is a help to the people from the country who wants to start their own activity, especially women. The author concerns motives accompanying creation of a small and micro-companies, its specificity resulted from culture and history of that country. (AŁ)
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Prime Minister's Office, (1998): Guide to investment in Bangladesh.
  • BRAC Report 1999.
  • Budget Speech 1997-98, Bangladesh Economy Survey.
  • Krzakiewicz K. [red.], (1993): Podstawy organizacji i zarządzania, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
  • Skalik J. [red.], (1997): Projektowanie systemów zarządzania, AE, Wrocław.
  • Stoner J.A.F., Wankel C., (1992): Kierowanie, PWE, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010165

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.