PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 899, t. 1 Finanse, bankowość i ubezpieczenia | 149--159
Tytuł artykułu

Ograniczenia skuteczności polityki pieniężnej w Polsce w drugiej połowie lat 90

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł poświęcono analizie przyczyn ograniczających skuteczność działań Narodowego Banku Polskiego w drugiej połowie lat 90-tych. Uwagę skoncentrowano na przyczynach wewnętrznych, tkwiących w systemie bankowym i w polityce fiskalnej. W analizowanym okresie NBP dążył do utrzymania stabilnego poziomu cen. Celu tego w pełni nie osiągnął. Barierą skuteczności polityki NBP była nadpłynność banków i niedostateczna koordynacja polityki pieniężnej i polityki fiskalnej, a także oczekiwania inflacyjne.
EN
The article consists of reasons of effectiveness limitation in National Polish Bank in the second half of the 90's. The main stress is put on internal reasons in bank system and fiscal policy. In analysed period, the National Polish Bank aim at stabilization of price level. That aim wasn't achieved. One of the reason was bank's excess liquidity and weak co-ordination of monetary and fiscal policy. (A.Ł.)
Bibliografia
  • Blaug M. (1999): Teoria ekonomii. Ujęcie retrospektywne. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Brzoza-Brzezina M. (1999): Neutralność pieniądza o oczekiwania. Warszawa: NBP.
  • Burda M., Wyplosz C. (2000): Makroekonomia. Podręcznik europejski. Warszawa: PWE.
  • Gotz-Kozierkiewicz D. (2000): Polityka pieniężna i polityka fiskalna. "Bank i Kredyt" 7-8, s.74-82.
  • Grabowski B. (2000): Fundamentalne problemy polityki pieniężnej NBP. "Bank i Kredyt" 7-8, s. 20-28.
  • Hicks J. (1989): A market theory market. Oksford: Oxford University Press.
  • Knakiewicz Z. (1998): Problemy kreacji i regulacji pieniądza. "Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny" 3-4, s. 163-181.
  • Kowalski T. (2001): Hipotezy formowania oczekiwań a modele cyklu wyborczego. W przygotowaniu.
  • Markiewicz M. (1998): Wpływ polityki fiskalnej na proces dezinflacji w gospodarkach przechodzących transformację (I). "Bank i Kredyt" 10, s. 25-37.
  • Opiela T.P. (1998): Kredytowy kanał transmisji polityki pieniężnej w Polsce. Rola struktur własnościowych oraz bilansów banków komercyjnych. "Bank i Kredyt" 6, s. 18-38.
  • Raport o inflacji, 1997, 1998,1999,2000.
  • Remsperger H. (1999): The role of monetary policy in macro policy mix. "Deutsche Bundesbank Ausszuge aus Pressertikeln" 40, s. 1-7.
  • Sargent T., Wallace N. (1981): Some unpleasant monetary arithmetic. "Federal Reserve Bank of Minneapolis, Quarterly Review" 3, s. 1-18.
  • Szpunar P. (2000): Polityka pieniężna. Cele i warunki skuteczności. Warszawa; PWE.
  • Taylor J.B. (2000): Reassesing discretionary fiscal policy. , Journal of Economic Perspectives" 3, s. 21-36.
  • Wernik A. (2000): Niektóre problemy obliczeniowe i interpretacyjne deficytów budżetowych, w: Finanse, banki i ubezpieczenia w Polsce u progu XXI wieku. Poznań: Wydawnictwo AE.
  • Wilczyński W. (2000): Pieniądz i rynek w Polsce u progu XXI wieku. Poznań: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bankowej.
  • Ziółkowska W. (1999): Niektóre dylematy koordynacji polityki monetarnej i polityki fiskalnej. "Bank i Kredyt" 7-8, s. 121-132.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010264

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.